Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemřel český diplomat s modrou krví. Zažil i útok teroristy od Šakala

Autor: ČTK, simao - 
28. prosince 2015
13:48

Potomek šlechtického rodu, emigrant, restituent zámku v Brodku. Redaktor Rádia Svobodná Evropa v Mnichově, kde zažil i atentát jednoho ze členů skupiny kolem teroristy Šakala. A v neposlední řadě český velvyslanec ve Švýcarsku a držitel řádu Tomáše Garrigua Masaryka. Richard Belcredi (†89) byl vším možným a mnohé si zažil. Vánoce 2015 však již s rodinou strávit nestihl.

Richard Belcredi měl v poslední době zdravotní potíže, smutná zpráva o jeho skonu se tak po příbuzenstvu rozletěla ještě před vánočními svátky. Informaci o úmrtí potvrdil jeho synovec Ludvík Belcredi. V kostele v Brodku se tak 2. ledna bude sloužit zádušní mše za zemřelého. Samotný pohřeb však bude mít Belcredi později v Rakousku.

Potomek starého šlechtického rodu žil v Brodku u Prostějova, kde restituoval zámek. Narodil se však jinde – v roce 1926 v Brně-Líšni, kde rod vlastnil taktéž zámek s hospodářstvím. Majetek jim zkonfiskovali nacisté i komunisté.

V roce 1949 emigroval. „Rodiče utekli hned v roce 1948, protože jakmile došlo ke komunistickému puči, tak v dubnu 1948 otec, matka a ještě malej bratr utekli do Rakouska. Otec říkal: ,Prosím vás, přijďte co nejrychleji.‘ Otec se hodně zabýval bolševickou revolucí a věděl dost podrobně, co a jak se v tom Rusku událo. A on říká: ,Tady z nás nemá nikdo šanci. Jedině pryč‘,“ vzpomínal Belcredi v rozhovoru v projektu Paměť národa.

Se štěstím unikl atentátu na Svobodnou Evropu

Zatímco jeho otec Karel byl mj. předsedou Svazu moravských velkostatkářů, on sám chtěl dostudovat práva, ale ze školy ho vyhodili. Jeho bratr Ludvík strávil dva roky v táboře nucených prací v Hodoníně u Kunštátu.

Richard Belcredi našel práci v mnichovské redakci Svobodné Evropy. Působil tam 30 let. A zažil tam i teroristický útok! Psalo se 21. února 1981. Trhavinu umístil terorista před československou redakcí, tři lidé byli těžce zraněni. Později vyšlo najevo, že za akcí stál Johannes Weinrich, jeden z členů teroristické skupiny obávaného teroristy Iljiče Ramireze Sáncheze alias Šakala (Carlose). Atentát si objednala rumunská tajná služba.

Belcredi měl v ten den štěstí. „Víte, já jsem byl obětí. To proto, že to byla moje kancelář, která vyletěla do vzduchu. Tehdy to bylo v době, kdy moje manželka byla těžce nemocná a já jsem měl večer službu a přišel ten druhej redaktor a povídá mně: ,Richarde, jdi domů, máš nemocnou manželku,“ popisoval Belcredi pro pametnaroda.cz osudný večer, kdy došlo k výbuchu. Doma se pak dozvěděl, co se nedlouho poté stalo. Jeho kancelář výbuch zcela zničil, sekretářka přišla o polovinu tváře.

Pašování knih a diplomatická mise

Belcredi se také podílel na organizaci proslulých emigrantských seminářů ve Frankenu, kde po telefonu poslouchali, když se podařilo navázat spojení, tehdejšího disidenta Václava Havla.

Po odchodu ze Svobodné Evropy společně s Pavlem Tigridem a dalšími lidmi pomáhal pašovat zakázanou literaturu do nesvobodných zemí. Po revoluci popisoval, jak pašovali do Československa knihy v nádržích aut. Nebo Bible do SSSR.

Po roce 1989 se vrátil do Československa. V roce 1994 přijal na čtyři roky post velvyslance ve Švýcarsku. Již jeho pradědeček byl ostatně svého času ministerským předsedou rakouské vlády. Belcredi v roce 1998 dostal od tehdejšího prezidenta Václava Havla Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

honzazchaloupky. ( 28. prosince 2015 15:41 )

honzazchaloupky. ( 28. prosince 2015 15:39 )

tvoje máma

honzazchaloupky. ( 28. prosince 2015 15:30 )

A proč nenapíšete i to, že se jeho prchající tatínek kamarádil s nacisty?

Rumprecht ( 28. prosince 2015 15:25 )

Neměli prý pro něj odpovídající transfuzi. Všechna krev byla na skladě jen červená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa