Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Až čtvrt milionu aut v ohrožení. Pokud je majitelé nenahlásí, papírově zaniknou

Až 250 tisíc aut může na konci roku papírově zaniknout. Pozor si musí dát především motoristé, kteří je  dali do depozitu před 30. červnem 2013(Ilustrační foto)
Až 250 tisíc aut může na konci roku papírově zaniknout. Pozor si musí dát především motoristé, kteří je dali do depozitu před 30. červnem 2013(Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: sou - 
14. prosince 2015
05:00

Na konci měsíce může papírově zaniknout až 250 tisíc aut v Česku. Pozor si musí dát především motoristé, kteří je dali do depozitu před 30. červnem 2013. Ale také v pozdějších případech dočasného vyřazení mají lidé povinnost nahlásit údaje o vozidlu, jinak majitelům hrozí finanční sankce ve výši až 50 tisíc korun.

Od poloviny listopadu do začátku prosince na úřady s rozšířenou působností přišlo zhruba 15 tisíc majitelů. Přesto ale papírový zánik stále hrozí až čtvrt milionu vozidel. Jde o auta, která dali jejich majitelé do depozitu před 30. červnem 2013. Předpokládá se, že velkou část této skupiny tvoří auta, která už fakticky neexistují a v registru jsou pouze formálně evidována.

„Povinnost nahlásit místo a účel využití dočasně vyřazeného vozidla vyplývá z novely zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Cílem je zamezit tomu, aby lidé dočasné vyřazení zneužívali k obcházení ekologické likvidace vozidla, a vyčistit registr, tak aby v něm byly aktuální informace,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Informace o přesné adrese a účelu využití aktuálně vyřazeného vozidla, například kvůli renovaci nebo dlouhodobé opravě, jsou důležité pro úřady, které podle nich ověřují, jestli majitel nenechal své auto neekologicky zlikvidovat.

„Tento kontrolní mechanismus by měl předejít jejich neekologické likvidaci. Pokud jste vozidlo dočasně vyřadili před 30. 6. 2013 a fakticky neexistuje, pak nemusíte hlásit nic a vozidlo ze zákona zanikne,“ vysvětluje Neřold

Depozit bude nově neomezený

Pokud si nejste jistí, kdy jsme své vozidlo dali do depozitu, informaci o tom najdete ve velkém technickém průkazu. Ten také potřebujete přinést společně s dokladem totožnosti na příslušný úřad, kam jdete místo a účel využití vyřazeného vozidla nahlašovat. „Doporučuji, aby řidiči nahlášení údajů neodkládali na poslední prosincové dny a stihli věc vyřídit ještě před začátkem vánočních svátků,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Změnou, kterou majitelé nejspíš přivítají, je i prodloužení po ročním depozitu vozidla na neurčito. Do začátku tohoto roku bylo totiž možné dočasně vyřadit vozidlo z registru maximálně na rok, a následně dočasné vyřazení prodloužit maximálně o šest měsíců. Tento režim pak jde ukončit kdykoliv na žádost vlastníka po předložení zelené karty a platného osvědčení o technické kontrole.

charles009 ( 14. prosince 2015 09:27 )

hazes perly svinim

bohatymrbnikatel ( 14. prosince 2015 06:15 )

Inkousti doteď sami nevědí, jak to budou řešit. V brzké době se vytasí s novelou novely zákona

Zobrazit celou diskusi