Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nový trik, jak okrást stát o miliardy: Zodpovíte otázku a hazard běží dál!

Autor: Richard Veselý, Etienne Bláha - 
10. prosince 2015
16:06

Zákaz hazardu prosazují desítky českých obcí. Patří mezi ně například Brno a od Nového roku i Praha. Kšeftaři ale vymysleli nový způsob, jak se k penězům hráčů dostat. Ke stejné hře stačí přidat pár otázek.

Nemůžete naházet své peníze do výherního automatu, protože je zakázaný? Tady máte kvízomat! To je strategie kšeftařů, jejichž „bedny“ pomalu obsazují české herny. Stát kvůli nim může ročně přijít až o deset miliard na daních.

Blesk na vlastní kůži vyzkoušel, jak kvízomaty fungují. Místo pouhého točení válců se symboly se na monitoru automatu objevují i otázky. Automaty jsou díky nim oficiálně vedené jako vědomostní kvízy a mohou být provozovány i na místech, kde jsou obyčejné automaty zakázané.

Navíc se na ně nevztahují prakticky žádná pravidla. Otázky pro „blbečky“ – náročnost otázek jasně napovídá, že jde jen o rafinovaný fígl.

Dotazy jakoKdo chce zhubnout, drží: a) dietu b) jazyk za zuby“ nebo „Hlavní město Slovenska je a) Bratislava b) Berlín“ by bez problémů zodpovědělo i malé dítě. A také může! Hraní na kvízomatech totiž na rozdíl od klasických automatů není omezeno věkovou hranicí osmnácti let!

Další finta: internetové kiosky

Podobný trik jako kvízomaty využívají i provozovatelé takzvaných internetových kiosků. Trend, který k nám přišel z Polska, funguje na jednoduchém principu. Úvodní obrazovka na monitoru nabízí přístup k internetovému prohlížeči a jednou z možností je hraní hry. Právě tu hráči samozřejmě zvolí. Podnikatelé používají i fintu, kdy provozování automatů kryjí smyšlenou „soukromou herní společností“. K registraci v ní stačí hráči nadiktovat obsluze smyšlené jméno a je hotovo – můžete jít hrát.

Stejné jako na Východě

Podobné zkušenosti, jakými teď prochází Česko, mají i jiné země. Například na Ukrajině se v roce 2009 provozování automatů zakázalo. Fungovaly ale dál, pouze načerno, proto byly automaty o tři roky později znovu povoleny. Černý automatový byznys v rukou mafie ve velkém funguje i v Polsku a v jiných zemích.

Ministerstvo financí: Kvízomaty jsou nezákonné!

Proti kvízomatům se snaží bojovat i Ministerstvo financí ČR. „Jsou to jednoznačně nepovolená technická zařízení. S jejich provozovateli bylo zahájeno správní řízení, hrozí jim pokuta až do výše 10 milionů korun. Pokuty v této výši byly již několikrát pravomocně uloženy,“ vysvětlil Blesku náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Proč jsou ale stále v provozu?

Ministerstvo podle jeho slov dělá pro boj proti kvízomatům maximum. „Domníváme se, že všechny osoby, které se na provozu kvízomatů podílejí, ať už přímo, nebo nepřímo, se dopouštějí trestného činu,“ dodal náměstek.

meriol ( 10. prosince 2015 20:46 )

Vše kolem zakazu hazardu atd je fražka !! To jste nepochopili ?

inqizitor ( 10. prosince 2015 20:40 )

Nechápu ty chytrolíny, co si myslí, že to nějakým zákazem všechno zmizí. Copak neví, co se dělo, když v USA vyhlásili prohibici? nepoučitelný hovada.

rumungro ( 10. prosince 2015 19:06 )

Mě se hazard líbí tím,jak mi rozhotí puls i s tlakem.No a do toho ještě adrenalinovej stres...a zapomenu na kozu.Minule tam byla otázka,-třetí jméno otce Baraka Obami.Na to jsem vyhrál,bo je to Hussajn,africkej muslim.

moiaza ( 10. prosince 2015 18:01 )

Já tomu nerozumím. Když si někdo chce zahazardovat, ať si hazarduje. Utopí se v dluzích? No a co? Mě to bolet nebude. Skončí na ulici? Mi to bude fuk. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Když vyhraje, nic se neděje a mě neokrade. Měl by na to doplatit provozovatel hazardních automatů. Možná mám hloupý názor, ale mi jsou hazardéři ukradeni. Pokud se jejich hazard netýká přímo mě, oč tu běží?

Zobrazit celou diskusi