Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš – Valenta 1:0. Daně za hazard se zvýší, stát čeká miliardy navíc

Andrej Babiš je pro vyšší zdanění hazardu. Senátor Ivo Valenta proti.
Andrej Babiš je pro vyšší zdanění hazardu. Senátor Ivo Valenta proti.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2015
18:11

Zdanění hazardu se od příštího roku zvýší. Pokud tedy zákon podepíše prezident Zeman. Prošel však již schválením ve sněmovně i v senátu, kde se o něm jednalo právě ve čtvrtek. Vyšší daně za hazard prosazoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Naopak proti byl senátor Ivo Valenta, přezdívaný „král hazardu“, majitel jedné velké loterijní společnosti.

Boj o vyšší zdanění hazardu pomalu a jistě končí. Návrh na vyšší zdanění hazardu míří na stůl prezidenta Zemana, který by jej pravděpodobně měl podepsat.

Daně za hazard budou na základě této změny vyšší. Daňové sazby mají již od ledna vzrůst na 23 a 28 procent. V současnosti je jediná sazba – 20 procent.  Hazard čeká rozdělení do dvou kategorií – podle druhu her. Vedle toho se zvýší i denní poplatek za hrací automat. O 25 korun nově na 80 korun, což by prý mělo vést k omezení těchto přístrojů.

S návrhem přitom nesouhlasil majitel loterijní společnosti Synot (Syn a otec), miliardář a také senátor Ivo Valenta. „Nesouhlasím s různými daňovými sazbami, a to z prostého důvodu. Firmy budou hledat cestičky, jak se dostat do nižší sazby a vysoká zůstane prázdná,“ upozorňoval nedávno v rozhovoru pro deník Blesk. Připustil, že se změna týká i jeho podnikání, ale o to mu prý nešlo. „Dotkne, ale naše skupina podniká ve dvaceti zemích, takže je zvyklá na změny,“ tvrdil Valenta.

Novela loterijního zákona má zvýšit o tři procentní body odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her. Navýšení o osm procent čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Babiš: Vybereme 2 miliardy ročně navíc

V senátu byl schválení novely osobně přítomen i ministr financí Andrej Babiš. „Tato novela řeší vyšší zdanění hazardu. Ambicí této novely není, a ani nemůže být, komplexní regulace hazardu. Za tím účelem byl Poslanecké sněmovně v srpnu předložen balík zcela nových zákonů, které komplexně upravují jak problematiku regulace hazardu, tak problematiku zdanění hazardu,“ upozornil senátory Babiš.

Stát si od novely slibuje, že se mu podaří vybrat slušný balík ročně navíc. „Předložená novela zvyšuje zdanění hazardu s cílem získat navíc pro veřejné rozpočty, a to hlavně na sport, cca 2 miliardy korun ročně. Kromě vyššího výnosu přinese vyšší zdanění u tzv. technických her částečný pokles trhu, čímž se sníží jejich dostupnost. Omezení dostupnosti je významným nástrojem boje proti škodlivým následkům technických her,“ dodal Babiš.

tadeas123456 ( 21. prosince 2015 15:26 )

přesně souhlasím, taky by mě zajímalo kde jdou daně z online sázek. Na www.casino.cz je automatů až až a na daních by se vydělalo peněz a peněz.

meriol ( 10. prosince 2015 20:28 )

Nechápu co pořád durdí ? Vždyť je to naoko vyvolaná fražka , gambleři sedí u pc a hrají na netu za vložené nemalé penízky , otázkou je , kam jdou daně , zda zůstanou v ČR nebo jejich provozovatel , je nějaká ,,dcera,, či daňové ráje ? p.s, udělá se více kasín , rulety a podobné že..vzhůru do bezvědomí slibovaným ziskům

hejhej ( 10. prosince 2015 20:10 )

Nechápu, kdo Valentu volil. Hazardem se živit mi připadá jako zlodějna. A to má být ten ošátkový senátor ????

rodrigues ( 10. prosince 2015 19:25 )

Klidně bych dal sazbu na 50 procent. Tyto podniky jen dělají ostudu, bordel je kolem nich do rána, scházejí se tam pochybná individua a vytvářejí z lidí bezdomovce a rozvrácené rodiny. Nevadilo by mi, kdyby se zakázaly úplně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa