Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sociologové změřili vrchol stresu. Češi ho mají mezi 45. a 55. rokem života

Muž v (bez)naději, stresovaný životem.
Muž v (bez)naději, stresovaný životem.  (Autor: Foto: Profimedia)
Autor: ČTK, kle - 
7. prosince 2015
14:55

Ve dvou třetinách domácností jsou všichni dospělí se svým životem spokojeni a nejlépe jsou na tom ti, kteří pozitivně hodnotí svůj zdravotní stav. Častěji jsou spokojení ženatí muži a vdané ženy, ukazují první výsledky z dlouhodobého průzkumu Proměny české společnosti. Průzkum také naznačil, ve kterých letech mají Češi vrchol stresu.

Šetření formou dotazníků a rozhovorů v 5 220 náhodně vybraných domácnostech dělali tazatelé agentur MEDIAN a STEM/MARK. V každé domácnosti strávili asi dvě hodiny. S dospělými probírali jejich postoje, názory a plány do budoucna. Dotazník vyplňovaly také děti od deseti let. Průzkum se bude na stejném vzorku domácností opakovat v dalších třech letech.

„Jedná se o ojedinělý výzkum, který je inspirován zahraničními studiemi. Jeho výstupem by měly být vědecké publikace i doporučení pro sociální politiku,“ uvedla na pondělní tiskové konferenci Michaela Röschová ze Sociologického ústavu AV ČR. Daniel Prokop z agentury MEDIAN ocenil, že takový panelový výzkum může rozklíčovat příčinné souvislosti sociálních jevů.

Spokojenost souvisí se zdravím

Měsíc po skončení sběru dat mají autoři výzkumu k dispozici první hrubá čísla. Nasvědčují tomu, že domácnosti hodnotí svůj život převážně pozitivně. V 60 procentech z nich také převládá výborné, velmi dobré či dobré zdraví. Ve čtyřech pětinách jsou všichni spokojeni s bydlením. Spokojeno je 79 procent manželů, ale jen dvě třetiny rozvedených a ovdovělých.

Spokojenost je také výrazně závislá na zdraví. Hlásí ji devět z deseti Čechů s výborným zdravým, ale jen 45 procent lidí, kteří si stěžují na špatné zdraví.

Alespoň jeden dospělý je nespokojen se životem v 15 procentech domácností, v osmi procentech jsou to všichni členové nad 18 let. Míra stresu dosahuje vrcholu mezi 45 a 55 lety. „To je věk, kdy se lidé musejí ještě starat o děti, ale také zároveň často musejí pečovat o rodiče. A k tomu pracují,“ řekla Röschová.

Respondenti přispěli na charitu

Výzkum má také charitativní podtext. Vzhledem k jeho náročnosti pořadatelé respondentům nabídli finanční odměnu, která se pohybovala mezi 500 a 1 000 korunami za domácnost. Lidem bylo nabídnuto vzdát se peněz ve prospěch některé ze čtyř organizací. Pro tento krok se rozhodlo 261 domácností, od nichž se vybralo 172 100 korun. Společně s dalšími příspěvky zapojených agentur a Českého národního panelu se rozdalo celkem 435 021 korun.

Podělily se o ně organizace Pomocné tlapky, která chová a cvičí asistenční psy, dětské oddělení Nemocnice Na Bulovce, sdružení Cesta domů, jež poskytuje v domácnostech odbornou péči umírajícím lidem, a Lékaři bez hranic, kteří pomáhají v krizových oblastech.

Průzkum je společným projektem Sociologického ústavu Akademie věd ČR, CERGE-EI a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi