Čechům patří ve světovém žebříčku konzumentů kávy pomyslná 35. příčka, každý z nás spotřebuje ročně 3,26 kilogramu. A čím jsou Češi starší, tím více kávy si dopřávají. Co vše říkají průzkumy o vztahu Čechů k tomuto voňavému nápoji?
Češi ročně spotřebují 34 tisíc tun kávy, milují instantní. Jací jsme „kafaři“?
1. Kávu miluje hlavně sever Evropy
Žebříček vede miniaturní Lucembursko, ale to je dáno zřejmě přítomností velkého množství evropských úředníků. Ke „stabilním“ milovníkům kávy patří tradičně země na severu Evropy. Finsko, Norsko, Dánsko, Švédsko a Island se umístily v první desítce. Na Islandu není výjimkou, že vám nabídnou v obchodních centrech či bankách kávu i zadarmo. Sedm z deseti Evropanů prý kávu miluje.
2.Instantní, nebo „turka“?
„České domácnosti si v daném období nakoupily v průměru více než 650 šálků instantní kávy. Mletá a zrnková káva skončila podle nakoupeného objemu na druhém místě s téměř 400 šálky, kávové speciality a směsi se nacházejí na třetím místě s více než 100 šálky na domácnost. Velmi podobnou situaci můžeme sledovat i na Slovensku,“ dodal Richard Piluša z agentury GfK.
3.Závislost roste s věkem
Podle výzkumu agentury STEM/MARK pro značku Nescafé pak vyplývá, že konzumace kávy rapidně narůstá spolu s věkem. Konkrétně ve věku 15–29 let pije pravidelně kávu 44 procent lidí. Ve věku 30–44 let je to již 68 procent a ve věku 45–59 až 80 procent Čechů.
4.Studenti kávu nemusí, zemědělci ano
Zajímavý je pohled na příznivce kávy podle toho, v jakém oboru pracují. Nejvíce, tedy tři a více šálků denně, vypijí pracovníci v zemědělství (56 procent), telekomunikacích (50 procent) a v pohostinství (44 procent).
5.Mléko nemá na kofein vliv
Černou a hořkou kávu si vychutnává pouze 15 procent Čechů. Doslazování kávy rozděluje náš národ přesně na dvě poloviny, ovšem s rostoucím věkem obliba cukru ustupuje. Umělá sladidla netáhnou. Češi, když mohou, sladí stále nejvíce bílým (63 procent) a třtinovým cukrem (20 procent).
Mléko v kávě nemá vliv na účinek kofeinu, ačkoliv se mezi lidmi stále drží opačný mýtus. Pravdou je, že mléko tlumí působení kofeinu na žaludeční sliznici. Zmírňuje tedy prudký nárůst vlivu kofeinu, zároveň ho ale i prodlužuje. Tuky v plnotučném mléku mají tendenci překrývat jemnou chuť kávy, proto se doporučuje používat polotučné nebo odstředěné mléko.
6.Káva nás dělá šťastnými
Osm z deseti oslovených Čechů považuje pití kávy za společenský rituál a 67 procent respondentů potvrdilo, že mají kávu pozitivně asociovanou s představou klidného domova.
7.Je vůbec zdravá?
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal na začátku roku 2014 vědecké stanovisko, v němž tvrdí, že denní příjem kofeinu do 400 mg je bezpečný pro normální dospělou populaci. Těhotným ženám se doporučuje maximálně poloviční množství.
8.Rozpustná káva není náhražka
V roce 1938 se tak zrodil slavný práškový nápoj, jehož jméno je složené ze slov NEStlé a CAFÉ. Rozpustná káva se téměř okamžitě stala hlavním teplým nápojem sil Spojenců v druhé světové válce.