Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Víc alkoholu a cigaret, méně cukru a králíků. Tak se změnily požitky Čechů

Češi vypijí víc piva a mají větší spotřebu cigaret. Přestávají ale sladit.
Češi vypijí víc piva a mají větší spotřebu cigaret. Přestávají ale sladit.  (Autor: Blesk)
Autor: ula - 
3. prosince 2015
13:25

Každý Čech loni snědl 759 kilogramů potravin. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jíme méně králičího a telecího masa, pijeme méně mléka než dříve, ale jíme více sýrů. Naopak stoupá spotřeba cigaret a alkoholu.

ČSÚ má k dispozici údaje o tom, co Češi jedí už od roku 1948. Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka lze vidět rozdíly mezi spotřebou v jednotlivých dekádách. V 50. letech se podle něj nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta pak byla typická zelenina. V 70. a 80. letech pak podle něj byla éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci v roce 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být rozmanitější.

Méně minerálky, zato více piva

Podle statistiky pijeme méně minerálek a nealkoholických nápojů – až o 15 litrů méně. Naopak vzrostla spotřeba alkoholu o 1 litr. Spotřeba piva stagnovala na 147 litrech na obyvatele.

Dlouhodobě roste spotřeba čajů, i když v posledních letech stagnovala na 0,21 kg na obyvatele. Zato se meziročně o pětinu na 2,24 kilogramu zvýšila spotřeba zrnkové kávy.

Také jíme více pečiva, ale už tolik neholdujeme trvanlivému chlebu a klesá i obliba těstovin.

Méně mléka a více sýra

Nepijeme moc mléka jako dřív, ale doháníme to konzumací jiných mléčných výrobků, např. sýra. Češi mají také o něco více rádi tvaroh a zvýšila se i spotřeba vajec – o 12 kusů.

Vepřové versus králičí

Nejvíce milujeme vepřové a hovězí maso, neustále se zvyšuje obliba kuřecího masa. Z českých stolů ovšem mizí králičí maso. Stále více ovšem spotřebováváme oleje a tuky.

Více ovoce a zeleniny, méně cukru

Ukazuje se, že se snažíme jíst i zdravě. Zvedla se obliba konzumace čerstvého ovoce, více holdujeme tuzemským jablkům nebo hruškám než cizokrajnému ovoci. O více než tři kila se zvýšila spotřeba čerstvé zeleniny. Stále více jíme i brambory.

Odborníci na zdravou výživu se mohou radovat. Spotřeba cukru se snížila o více než kilo a půl. Spotřeba 2,7 kg čokolády na obyvatele je ale už pár let na historickém maximu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bara ( 3. prosince 2015 19:47 )

nejlépe kupovat ovoce české, naše normy jsou stále ještě docela dobré. Nebo si pořídit zahrádku a zasadit stromy. My měli letos tolik úrody jablíček a švestek, aj bobulovin, že jsme je i rozdávali - samozřejmě nepráškované!!

hejhej ( 3. prosince 2015 16:02 )

Od "sametové revoluce" se o 100% zhoršila kvalita masa, masných a mléčných výrobků . Rovněž zelenina, hlavně v zimním období je nepoživatelná. Zlikvidovaly se naše chovy a dovážíme odporný hnus z EU. Ovoce je sice hodně, ale drahé a mimo jablek předražené a chemicky ošetřované.

keep.smiling ( 3. prosince 2015 14:58 )

 hmm..králičí maso leda tak někde na venkově, pokud se objeví v supermarketu (u řezníků nikdy), tak je hubeňoučké, masa málo, kupujeme kosti. * A telecí? Kdo viděl někde prodávat naposledy telecí? Já za jeden rok jen jednou - a bylo pěkně předražené. Opět oschlé, nikdo to za tu cenu nekupuje... * A sýry jsou předražené o cca 200 %, nedávno na toto téma proběhla diskuze a články... * Jezte zdravě, vy, kteří na to máte a koupíte si tyto potraviny čerstvé a levnější např. v Německu!!

Zobrazit celou diskusi