Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi se považují za kutily: Muži se chlubí výsledky v hospodě, ženy na Facebooku

Češi se považují za kutily.
Češi se považují za kutily.  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
11. listopadu 2015
21:14

Více než dvě třetiny Čechů se považují za manuálně zručné a ve volném čase kutí. Do tohoto hobby investují ročně průměrně 10 075 korun, což je více než průměrný roční výdaj kutilů na letní dovolenou. Čtvrtina Čechů ovšem zároveň považuje za kutilství i pouhé sledování kutilských pořadů v televizi. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu společnosti ppm factum research.

Zlaté české ručičky neboli zlatorukost je jev, který je na našem území historicky rozšířen. Alespoň Češi jsou si tím jisti, 85 % respondentů označilo naší domovinu v porovnání s ostatními národy za nejvíc kutilskou zemi v Evropě.

Pokud mají muži hodnotit svou zručnost, jsou spíše rezervovaní. Pouze 24 % z nich by se označilo za rozhodně manuálně zručné. Jejich sebekritičnost však vyvracejí jejich partnerky, z nichž by svého partnera za rozhodně manuálně zručného označila téměř polovina (48 %). Na druhé straně pánové při hodnocení své drahé polovičky až tak shovívaví nejsou. Přestože 18 % žen by se označilo za rozhodně manuálně zručné, o svých partnerkách si to myslí pouze 14 % mužů. Stejně velká skupina by dokonce svou ženu označila za spíše nešikovnou.

Za pravé kutilství považují Češi takové činnosti, které za sebou nechávají hmatatelný výsledek. Příklad může být postavení pergoly, zahradního domku, boudy pro psa, plotu nebo výroba krmítka pro ptáky. Stejně tak považujeme za důkaz kutilství i práce vedoucí k zútulnění domova (malování, tapetování, připevnění poličky, sestavení nábytku nebo pověšení lustru).

Banální úkoly, jako je například namazání pantů u dveří, sekání trávy nebo výměna žárovky, naopak většina národa za kutilství jako takové nepovažuje. Z výzkumu však vyplývá i to, že za kutilství označuje více než čtvrtina Čechů sledování hobby pořadů v televizi či čtení hobby časopisů.

Nejkrásnější odměnou za kutilský výkon je pro 78 % dotázaných pocit dobře odvedené práce. Pro 62 % je to fakt, že uděláme radost sobě. Pro 59 % dotázaných je nejkrásnější fakt, že uděláme radost někomu jinému.

Většina výtvorů, ať už z pánské nebo dámské dílny, je určena převážně pro rodinu a nejbližší přátele. Ženy se obecně svým dílem chlubí raději než muži. Čtvrtina žen se ráda pochlubí na Facebooku nebo Instagramu. Muži tak sdílní nejsou. Třetina své dílo neprezentuje vůbec a 13 % mužů se pochlubí výsledkem své práce v hospodě.

Češi jsou ochotní do kutilství investovat nemalé finance, které předčí i ostatní náklady v rámci trávení volného času. Zatímco průměrná útrata kutila za dovolenou je 9 790 korun, za svého koníčka kutilové utratí 10 075 korun ročně. Navíc oslovení kutilové odhadují, že odpracují při svém koníčku ročně plné dva měsíce. Zároveň se nejedná o nárazovou činnost, většina Čechů se kutilství věnuje pravidelně. V létě stráví touto činností v průměru 35 hodin měsíčně, přes zimu 22 hodin měsíčně.

Průzkum provedla společnost ppm factum research mezi 500 respondenty.

Zobrazit celou diskusi