Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Podívejte se: Česká pobočka Amazonu ve víru vánočního šílenství

Autor: ČTK, zst - 
26. listopadu 2015
17:44

Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady. Popěvek známé televizní reklamy si mohou zpívat k práci pracovníci české pobočky největšího internetového obchodu na světě. Amazon měsíc před Štědrým dnem odesílá dvojnásobek zásilek, než je běžné. Přesný počet vedení neuvádí, jde ale o statisíce zásilek týdně, což jsou miliony kusů zboží.

Vánoční špička oficiálně začíná tento pátek, ve Spojených státech amerických je nazýván "Black Friday". Jde o den výhodných nákupů a slev. Podle odhadů bude celosvětově Amazon v tento den každou vteřinu distribuovat více než 400 kusů zboží, a překoná tak dosavadní rekord.

"Nyní je v dobrovízské pobočce sklad naplněný zhruba z 82 procent," řekl hlavní manažer Amazonu v Dobrovízi Gregory Bryan. Denně sem míří přibližně padesát až 75 nákladních vozů se zbožím. To je rozmístěno do speciálního skladu, odkud ho pracovníci vyzvedávají pro jednotlivé zásilky, které kompletují, balí a odesílají zákazníkům.

Krádeže na denním pořádku

V distribučním centru se také podle manažera téměř denně potýkají s krádežemi. Zboží, které chtějí pracovníci odcizit, ale podle něj zachycují bezpečnostní rámy. "Jedná se hlavně o problém sezonních pracovníků," uvedl Bryan.

Distribuční centrum v Dobrovízi nedaleko Prahy otevřel Amazon letos v září, nyní má zhruba 1500 stálých zaměstnanců a asi 2400 brigádníků, kteří pomáhají se zpracováním objednávek v předvánoční špičce. Do začátku prosince jich chce Amazon najmout ještě 100.

Více než 90 procent zaměstnanců využívá svozové autobusy. "Spolupracujeme se Středočeským krajem a Českými drahami, aby v Dobrovízi přímo u centra vznikla příští rok železniční zastávka s dostatečnou kapacitou," řekl mluvčí českého Amazonu Karel Taschner. Zaměstnanci by pak mohli více využívat i tento typ dopravy.

Místní čekají na obchvat, kamiony ale obcí nejezdí už teď

V příštích dnech by měl být oficiálně zprovozněn obchvat Dobrovíze, který obci ulehčí od dopravní zátěže. Kamiony obcí vůbec nesmějí projíždět, ale například auta zaměstnanců se teď nově budou moci průjezdu obcí také vyhnout. Obchvat postavila v rámci developerského projektu pro Amazon společnost Panattoni Europe.

Dobrovízské distribuční centrum o rozloze 95 tisíc metrů čtverečních je součástí evropské distribuční sítě Amazonu. Ten je nyní největším internetovým obchodem na světě a na špici amerických prodejců vystřídala firmu Walmart.

A jak to v Amazonu teď vypadá?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi