Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nenápadný svědek sametové revoluce: Ze šrotu vytáhli Havlův golf

Autor: Jana Gogová - 
17. listopadu 2015
06:20

S historickým skvostem se v Luhačovicích pochlubili pořadatelé festivalu Sokolka žije!. V garáži jim parkuje legendární VW Golf prezidenta Václava Havla (†75).

Koupil si ho v Tuzexu v červnu 1987. Vůz s ním „prodělal“ celý revoluční kvas. Václav Havel byl náruživý řidič, s autem jezdil na všechna setkání s tehdejšími představiteli moci, na jednání Občanského fóra. A protože nechtěl jako nově zvolený prezident jezdit v komunistických tatrách, byl de facto golf po kratičkou dobu i prezidentským vozem,“ vysvětluje David Hubáček, který vůz spoluvlastní.

Čeká na opravu

Golf je v dezolátním, ale pojízdném stavu. „Jsme už šestí majitelé, teď se snažíme vybrat 80 tisíc, aby mohl projít kompletní generálkou,“ říká Hubáček.

Auto by se mělo stát oficiálním vozem festivalu, který v minulosti navštívili třeba herec Pavel Landovský (†78), Karel Schwarzenberg (77) i spousta dalších kamarádů posledního československého a prvního českého prezidenta.

Chtěli mercedes

Původně chtěli získat Mercedes W115, který je na mnoha historických snímcích, ale nedohledali ho. „Díky bývalému řediteli Hradní policie panu Maněnovi jsme dopátrali Havlovo novější auto: VW Golf II. generace. Poslední vlastník ho doslova zhuntoval a čekal na „výhodnou“ nabídku. Z nahozené ceny v řádech statisíců jsme se dostali na relativně rozumnou částku, a tak jsme si řekli, složme se a kupme ho!“ dodává k unikátu David Hubáček. Kupní cenu ale Blesku prozradit nechtěl.

Jako první auto si Havel pořídil v osmadvaceti Simcu 1000. Později řídil většinou mercedesy, jezdil ale i v lancii či právě voze VW Golf.

kkkastr ( 18. listopadu 2015 09:05 )

Náhodou Havel byl formát. Nechtělo se mu a jeho kámošům makat tak nám zařídil nezaměstnanost, jeho sen ze západu. Hovězí a vepřpvé nežral tak zemědělství zrušil a nechal dovážet kaviár. Akorát chlast co měl tolik rád we mu vymkl z ruky-zdražil

kkkastr ( 18. listopadu 2015 07:41 )

Ano položil, tím že za metály ze zahraničí zničil a zrušil průmysl, zemědělství, zbrojovky, cukrovarnictví. Sláva mu. Ještě že už tu není jinak by sem přitáhl všechny utečence

realistaii ( 17. listopadu 2015 18:28 )

pravičák Dejdar ,řekl že volil kapitalistu Zemana ,okamžitě havloidní fašisti přes masmedia zaútočili proti Dejdarovi a vyhodili ho z práce ,zlá totalita není demokracie

19jirka74 ( 17. listopadu 2015 16:23 )

Havel byl frajer položil komunistický blok a ted na neho plivají a kvičí. Nic jim není svaté ani mrtví. Ted se musí starat každý sám. Stejně průmysl v 1989 pomalu končil tak se toho komouši žezla zbavili. Kdyby prosperovali jako v Číně tak to nepustí!!!

kristinn ( 17. listopadu 2015 12:34 )

áno, dajte ho do poriadku, predajte dákemu idio*tovi, ktorý zaň vysádže najviac a potom tie peniaze dajte chudobe, o ktorú sa ri*ťolizač západu zaslúžil vo veľkej miere!Aj tie peniaze, ktoré idú na prasp*rosté Havlove lavičky (vraj plzeňská stála 350 000 CZK), dajte chudobe, ktorá nevie, či si zaplatiť teplo, alebo nakúpiť potraviny, ktoré majú po dobe upotrebiteľnosti. Kde si ten ožran, kur*evník na ten golf zarobil? V base???Dobre sa mu bolo rozhadzovať z dedičstva, či z judášskych peňazí, ktoré mu iste nacpal západ, Amerika a... Ešte aj na tú jeho basu sme platili.Iste tým sedením v kaviarňach a putikách zarobil... Keby nebolo takých, ako on, dnes by sme sa nebáli vyjsť večer na ulicu, mnohé naše deti by neboli zdrogované, nezakopávali by sme o bezdomovcov, v nemocniciach by sme sa neprikrývali prikrývkami v potrhaných obliečkách, mali by sme dôchodky, z ktorých by sme pokryli životné náklady. Vys*rať sa na celú voľnosť pohybu, keď na ňu mnohí nemajú, vys*rať sa na obchody, plné nekvalitných potravín, keď ani na tú nekvalitu mnohí naši ľudia nemajú.To sú teda životné istoty, keď môžeš každý deň čakať, že ti za chrbtom vybuchne bomba. A prečo? len preto, lebo pravdoláskači, humanisti a tí, čo majú plnú hubu demokracie, rozbili štáty, popravili ich vodcov a nasáčkovali sa všade tam, kde je nejaké nerastné bohatstvo.Reakcie na akcie, klin sa klinom vybíja. Čo môžeme čakať od tých, ktorých táto doba vyháňa z domovov? Myslíte, že keby žil napr. Kaddáfi a mal pod palcom politiku v krajine, že by ľudia z nej utekali? Že by sme sa museli obávať ISIs? To všetko je výsledok politiky vysokopostavených, ktorým je obyčajný ľud ukradnutý...

Zobrazit celou diskusi