Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Werich by (ne)koukal! V jeho vile zazdili okno. Památkáři to obhajují

Autor: Jiří Klepárník - 
9. listopadu 2015
05:12

Z vily slavného národního umělce Jana Wericha zmizelo okno! Zazdili ho dělníci při rekonstrukci. Zásah do chráněné kulturní památky rozezlil obyvatele Prahy 1. Zato památkáři jsou úplně v klidu. Podle nich je to normální.

Werichovu vilu provází další kontroverze. Po několikaletém rozhodování Prahy 1, komu vilu pronajme, je tu zmizelé okno. To zazdili dělníci kvůli novému schodišti.

„Aby mohlo být původní historické schodiště zachováno, byla nutnost postavit do podkroví schodiště nové. To vedlo k zazdění okna,“ obhajují krok úředníci odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy.

Okno prý bylo zazděno na základě dohody mezi Národním památkovým ústavem, magistrátním odborem památkové péče a projektantem.

„Z památkového hlediska se nejedná o nic mimořádného. Okna se v minulosti u památkově chráněných budov zazdívala a v případě nutnosti se opět obnovila,“ upřesňuje situaci mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Je ale s podivem, že zatímco zazdít okno u pamětihodnosti památkáři schválili, lidé, kteří žijí v činžácích jen o pár ulic vedle, si nesmí pod pohrůžkou pokuty vyměnit ani dřevěná okna za plastová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vampouch ( 19. ledna 2016 18:02 )

Proč se pořád píše Werichova vila... Ač milionář, tak mu vila nikdy nepatřila. Jako správnej šetřivej ž.. v ní bydlel v nájmu OPBH za pár korun.

majojo ( 9. listopadu 2015 12:05 )

Zazdít okno, to je snad docela přirozená záležitost. Ale to, že na Malé straně památkáři nedovolí vyměnit dřevěná okna za plastová, tak ot je opravdu do nebe volající! A co takhle postavit tam Tančící domek, to by nešlo?

ivoadler ( 9. listopadu 2015 11:18 )

Ta vila už je stejně muzeum a v muzeu okna jen překáží.

vi3ol ( 9. listopadu 2015 10:06 )

Je to krása pořád, co řešit.. Hradní ožrala už ale zaúkoloval hradního chcípáčka, najít v Rudém právu článek o tom, jaký to byl kavárenský fašista, tak uvidíme..

provokaterka ( 9. listopadu 2015 09:49 )

Mohla tam být aspoň atrapa,vlk by se nažral a koza by zůstala celá.

Zobrazit celou diskusi