Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poškození mozku, smrt: Lidé se bojí umělého spánku. Co při anestezii hrozí?

Umělý spánek a podvědomý lidský strach, co se s námi bude dít a zda se ještě někdy probudíme. Ročně podstoupí anestezii 850 tisíc Čechů.
Umělý spánek a podvědomý lidský strach, co se s námi bude dít a zda se ještě někdy probudíme. Ročně podstoupí anestezii 850 tisíc Čechů.  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
7. listopadu 2015
13:47

Anestezie, tedy umělý spánek, se na území České republiky využívá již více než 150 let a ročně provedou lékaři asi 850 tisíc anestezií, z toho přibližně 100 tisíc u dětí. Hrozí v dnešní době ještě vůbec nějaká rizika? A jak poznáte na první pohled dobrého anesteziologa?

Anestezie bývá popisována jako největší dar lékařské vědě. Do řízeného umělého spánku uvedl lidské tělo za pomoci éteru poprvé americký zubař William T. G. Morton v roce 1846. Již o rok později použil anestezii poprvé v Praze Celestýn Opitz. Stalo se tak v Nemocnici Milosrdných bratří.

I po více než 150 letech praxe se mezi lidmi stále šíří obavy o bezpečnost narkózy, a to i přesto, že v České republice anesteziologové ročně provedou asi 850 tisíc anestezií, z toho přibližně 100 tisíc případů tvoří děti.  „Lidé mají obecně strach ze ztráty kontroly. U anestezie je děsí hlavně to, že nevědí, co se s nimi v průběhu operace děje,“ vysvětluje nejčastější obavy MUDr. Jan Brázda z Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Mělník.

Celková narkóza uvede člověka do umělého spánku pomocí léků a anesteziologických plynů působících na centrální nervový systém. Nejznámějším „uspávadlem“ je nejspíše rajský plyn neboli oxid dusný, bezbarvý plyn nasládlé chuti. V současnosti se však nejčastěji používá k inhalaci látka zvaná isofluran.

Anestetika putují do plic a dýchacích cest, odkud se dostávají do krve, která je dopraví až do mozku a k orgánům. Při nitrožilní narkóze dochází k rychlejšímu uspání pacienta a většina lidí usne do deseti vteřin. Organismus v tu chvíli přestává vnímat všechny podněty. „V dnešní době jsou lékaři schopni ušít každému pacientovi anestezii přímo na tělo podle jeho diagnózy, věku a případných zdravotních rizik. Není tedy důvod k jakýmkoliv obavám,“ uklidňuje Jan Brázda.

Narkóza vzbuzuje u lidí podvědomý strach, přestože přinesla celkově lidstvu užitek. „Lidé se často obávají, že se z narkózy už neprobudí nebo že jim anestezie způsobí nevratné poškození mozku,“ vypočítává Brázda.

Lékař připouští, že se mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s přibývajícím věkem na to potřebuje více času, ale ve většině případů není důvod k obavám. „K úmrtí v narkóze či po narkóze sice občas dochází, se samotnou anestezií však v drtivé většině případů nesouvisí. Příčinou totiž bývá pacientova diagnóza,“ dodává.

Časté, ale ne závažné účinky anestezie jsou podle Brázdy například nevolnost, únava, pocit škrábání v krku, bolesti hlavy či svalů. „Lidé se také často mylně domnívají, že brnění, snížená citlivost v končetinách či omezení pohybu jsou následkem celkové anestezie, ty však bývají mnohem častěji důsledkem polohy při operaci,“ vysvětluje.

Čemu by se měl pacient vyhnout před celkovou anestezií? Je toho relativně hodně. Kromě zákazu kouření ideálně nejméně 14 dní před plánovaným zákrokem se doporučuje večer před operací nejíst a šest hodin předem nepít. „Dochází totiž k vyřazení obranných reflexů a hrozí riziko vdechnutí žaludečního obsahu. Děti podléhají dehydrataci rychleji, proto jim smí být podávány čiré tekutiny ještě dvě hodiny před operací,“ upřesňuje lékař.

Ženy jsou samozřejmě povinny informovat lékaře o možném těhotenství, měly by mít ale rovněž odlakované nehty. „Jinak by mohlo dojít ke zkreslení či znemožnění monitorování okysličení krve, které se měří právě na lůžcích pod nehty,“ dodává Brázda.

Pacienti musí samozřejmě kvůli kontraindikaci před operací nahlásit anesteziologovi všechny léky, které pravidelně užívají. A jak že se pozná skutečně dobrý anesteziolog? Údajně je to takový, na kterého si pacienti před vámi nevzpomínají.

staroslavny ( 7. listopadu 2015 18:10 )

Vessinou se omlouvaji ze pacientovi nevydrzelo srdce.

staroslavny ( 7. listopadu 2015 18:08 )

POZOR!!!! Kdyz vam da ten doktor jen trochu vic miligramu toho propofolu nebo versedu tak to spusoby overdose a taky obcas smrt nebo porazku. A pak se omluvi za ste meli slabe telo, a nikdo nemuze nic delat. Lekari maji na vsechno dobre vymluvy Pozor tedy. Danger!!!!!!

naidka ( 7. listopadu 2015 17:42 )

Nedělal jsi spíš "assistanta" na patologii?

staroslavny ( 7. listopadu 2015 17:31 )

kdyz sem zpival v kabaretu v Chicagu tak sem delal pres den v nemocnoci jako assistant v operacni sale. Byl sem svedkem kdyz nekolik lidi pri anestezii zemrelo. Jedna divka byla pry allergicka a nevedeli o tom?? jeden chlap mel pry slabe srdce a nevedeli o tom?? Lekari si ani neptali pacienta jake leky berou; nekteri dostali infarkt nebo mozgovou prihodu, nebo zrak se jim poskodil ard...///Pracoval jsem tam 5 let, a kdyz sem musel vozit mrtve tela do marnice, tak sem se na tu praci vysral. Nevydrzel sem to psychicky. A co lekari?? Jim to bylo jedno. Nikdy nenapsali do mrtviho lisu ze pacienta zabila anestezie, ale napsali ze to byl infart nebo stroke ci mrtvice atd...tak nekdy pribuzny ani nevedeli na co jim ten otec nebo syn umrel...Kdyz podepisete doktorovi papir pred operaci ze souhlasite s rizikem, tak ste v Bozich rukach. Lide zemreli obcas i pri obycejne kolonoskopii, ale samozrejme obycejne moc lidi vzdycky prezije. Ted operujou i bez umeleho spanku DIKY BOHU a davaji jen local low dose anesrezie coz si muzete zazadat. Ja to doporucuji.

wimr ( 7. listopadu 2015 16:00 )

jedním z největších blbců jsi hlavně ty co všude zasíráš diskuze kravinama a hovadinama protože jsi sám velké hovado a zm.rd

Zobrazit celou diskusi