Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčička v mateřské škole dostala silný epileptický záchvat: Učitelky zachránily Viktorku

Autor: Kateřina Moravcová, zrk - 
18. února 2015
17:40

Celý život jsou mezi dětmi, pracují s nimi, učí je, vychovávají... Na jednu dívenku ale učitelky Stanislava Pilmanová a Růžena Karásková nikdy nezapomenou. Malé Viktorce totiž zachránily život.

Klobouk dolů. Učitelky z Mateřské školy ve Vítězné ulici v Sokolově si poradily s dramatickou situací. „Šla jsem zkontrolovat děti, které spaly v postýlkách. Uslyšela jsem divné zvuky. Polštář Viktorky byl poslintaný, myslela jsem, že chce zvracet. Proto jsem ji chtěla probrat,“ vypráví paní Růženka. Na pomoc zavolala kolegyni. Obě zalarmovaly záchranku a telefonovaly i mamince.

Stanislava pak začala dívenku, která dostávala křeče a házela rukou, křísit. „Dávala jsem jí umělé dýchání. Pětkrát jsem do ní dýchla a pak znovu. Nakonec začala Viktorka zvracet, tak jsem ji převrátila na bok do stabilizované polohy,“ dodává Stanislava, která nedávno absolvovala kurz první pomoci. Pak už se jen čekalo na příjezd lékaře. Holčička byla asi 45 minut v bezvědomí. Vrtulníkem ji museli převézt do nemocnice v Plzni. „Viktorka je statečná a naštěstí zdravá. Byl to její první epileptický záchvat a snad mít už žádné další nebude,“ doufají učitelky, kterým je rodina Viktorky velmi vděčná.

Školení první pomoci nemají všichni. Školská legislativa totiž téma první pomoci neupravuje a je tak na zaměstnavatelích, zda učitele více proškolí. „Na toto téma myslí pouze zákoník práce, ve kterém stojí, že každý zaměstnavatel je povinen zajistit a určit podle druhu činnosti a velikosti pracoviště potřebný počet zaměstnanců, kteří organizují poskytnutí první pomoci,“ tlumočí zákon mluvčí ministerstva školství Klára Bílá.

„Poskytnutí první pomoci je velmi důležité. Nejhorší je totiž nedělat nic. Vždy člověku dáváte větší šanci na přežití, když se o první pomoc alespoň pokusíte. V tomto případě bylo skvělé, že paní učitelka školení absolvovala a dívenku zachránila,“ říká mluvčí karlovarské záchranky Petra Bakurová.

nicol30 ( 18. února 2015 21:32 )

čert vem vzdělání vše se dá podchytit praxí, ale kurz první pomoci nikdy nemůže být zbytečný, naopak se taky divím, že toto není povinnné. Když jsem zakládala občanské sdružení zaměřené na matky s dětmi(herna, kurzy, hlídání), tak to bylo první co jsme jako organizátorky abslovovaly sami od sebe, už pro svůj pocit. v tomto státě se často řeší víc zbytečné věci než ty opravdu důležité

aluman ( 18. února 2015 18:53 )

Celkem mě zaráží, že je někde bráno absolvování kurzu první pomoci u učitelek ve školce jako světlá výjimka. Asi před třemi lety jsem pomáhal známé hledat práci pro dceru a ve všech inzerátech, kde hledali někoho do školky nebo prvního stupně školy, bylo absolvování kurzu první pomoci jednou z podmínek, což mi připadá správné a zcela oprávněné.

tesarl ( 18. února 2015 18:35 )

 Smekám svůj pomyslný klobouk. Dobrá práce.

Zobrazit celou diskusi