Jak sbírat

 

Sbírejte hlavně ořechy, které spadnou samy od sebe, jsou správně vyzrálé. Pokud se vám nechce lovit plody mezi listím, položte pod ořešák folii nebo třeba bílé prostěradlo, ořechy snadněji posbíráte.

 

Jak skladovat

Vyloupané ořechy skladujte na suchém a tmavém místě v pevně uzavřené dóze. Olej v jádrech snadno oxiduje a ořechy žluknou. Usušené vlašské ořechy je také
možné uchovávat v mrazáku nebo je „zavařit“ v mikrovlnce.

 

 

Jak usušit

Před skladováním je nutné nechat ořechy vysušit, nejlépe na sítech na dobře větraném místě. V bytě sušte ořechy na plechu, který položíte na topení. Obvykle se ořechy suší zhruba 6 týdnů.

Vlašské ořechy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Jak ořechy „zavařit“?

Vyloupané ořechy dáme do vymytých a vysušených sklenic. V mikrovlnce ohříváme sklenici 0,5 – 0,7 litru 1,5 minuty na plný výkon, pak ji vyndáme, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut. Takto zavařené ořechy vydrží mnoho let a po otevření chutnají jako čerstvé.

 

Proč jsou tak zdravé?

* Až 70 % plodu tvoří velmi kvalitní a zdraví prospěšné nenasycené tuky (nenasycené mastné kyseliny), zhruba 18 % kvalitní bílkoviny a 3 % sacharidy. Ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E, B1, B6, kyseliny listové a často chybějícího hořčíku a zinku.

 

* Podle studie kalifornských vědců stačí 5 až 8 vyloupaných jader denně k tomu, aby se snížila hladina „zlého“ cholesterolu (LDL) v krvi o 16 %.

Více o zdravotních benefitech vlašských ořechů čtěte ZDE

 

Pozor! Pro psy a kočky jsou jedovaté!

Pro kočky a malé psy mohou být vlašské ořechy silně toxické. Příznaky otravy se projeví do 12 hodin, zvíře se přestává pohybovat, zvrací, buší mu srdce a má zvýšenou teplotu.

 

Více o ořeších čtěte ZDE