Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel hrdina, který bojoval proti nacismu i komunismu. Leopoldu Färberovi bylo 86 let

Leopolda Färbera ocenil v roce 2012 prezident Václav Klaus Řádem Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy.
Leopolda Färbera ocenil v roce 2012 prezident Václav Klaus Řádem Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
27. října 2015
13:15

V olomoucké vojenské nemocnici dnes zemřel odbojář a vězeň poúnorových pracovních táborů Leopold Färber. Bylo mu 86 let. Nositel Řádu Tomáše Garrigua Masaryka je jedním z hrdinů komiksové knihy Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století. Na svých internetových stránkách to dnes uvedlo ministerstvo obrany.

Färber se narodil 31. října 1928 na Slovensku, dětství prožil v moravských Boskovicích. Pod skautskou přezdívkou Hurvínek se během druhé světové války zapojil do odbojové činnosti, sloužil jako spojka mezi protinacistickými odbojovými skupinami, které operovaly na Prostějovsku a Boskovicku. „Jeho jen zdánlivě nenápadná práce pro odboj pravděpodobně pomohla zachránit řadu lidí ze širokého okolí,“ píše se na webu Ústavu pro studium totalitních režimů.

Do odboje se Färber znovu zapojil po komunistickém převratu v únoru 1948. S dalšími lidmi chtěl ilegálně sehnanými výbušninami poškodit policejní školu v Jeseníku. Při neopatrném zacházení s trhavinami ve skautské klubovně ale po výbuchu přišel o jedno oko. Poté organizoval roznášení protikomunistických letáků, v květnu 1950 byl ale zatčen a později odsouzen k 16 letům vězení.

Ve věznicích v plzeňských Borech, v Jáchymově a v Leopoldově nakonec strávil osm let, podmínečně propuštěn byl v roce 1958. Po návratu z vězení pracoval dlouhá léta u staveb silnic a jako aranžér výloh. Za normalizace začal shromažďovat svědectví a dokumentovat činy druhého a třetího odboje.

Po roce 1989 se Färber angažoval v Konfederaci politických vězňů a podílel se na publikacích s odbojovou tematikou. Jeho činnost v druhém a třetím odboji byla oceněna celou řadou orelských a skautských vyznamenání. Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy mu prezident Václav Klaus propůjčil v roce 2012.

kung-fu-jane ( 27. října 2015 20:04 )

zapoměl jsi na kapitalismus. Ten je ze všech nejhorší...

tgbg ( 27. října 2015 19:21 )

Nacismus, fašismus, komunismus-žádný rozdíl neexistuje.

anka ( 27. října 2015 17:24 )

o tom jak to bylo v pracovnich taborech je spousta literatury a documentu...Jinak k vasi otazce. Zrovna tak byste se mohla zeptat, jak to, ze lidi,kteri prezili fasisticke koncentraky se dozivaji tak vysokeho vysokeho veku.....a odpoved by byla stejna. Pouzijte google a najdete odpoved na vasi otazku.

moiaza ( 27. října 2015 16:01 )

 Já jsem bojoval proti Havloidnímu kapitalismu, proti rozkrádačům fabrik, potažmo celé republiky. Bojoval jsem proti zlodějům pér, proti konkubinám, které řídily republiku z postele. Proti modrým loupživým strakám, proti Rittigům, Mrázkům, Bémum, Koženým, Krejčířům..... A mě nikdo nevyznamená. Budu brečet.

anka ( 27. října 2015 15:42 )

Uranovymi galejemi proslo kolem 70 000 politickych veznu, nekteri se tam dostali jenom proto, ze manzelka byla proti znarodneni, mel nadhernou vilu, nebo ze poslouchal cizi rozhlas...mnoho z nich zemrelo na rakovinu. Období plné strádání, ponižování, trápení, mučení, absolutní degradace lidské bytosti, které se lišilo tábor od tábora v závislosti na období a veliteli. Toto období končí na podzim roku 1954, kdy přebírá ostrahu táborů Vnitřní stráž ministerstva vnitra a poměry v NPT se částečně uklidňují. Vězni pracovali v podstatě zadarmo, nicméně Jáchymovské doly platily za jejich práci táboru stejně, jako by stejnou práci vykonal civilní zaměstnanec. Po stržení peněz za stravu, ubytování, ostrahu apod. potrestaným mnoho peněz nezbylo. Bylo o tom mnoho napsano, tak alespon s ucty k osudum techto lidi nerikejte nic, anebo si o tom neco troche nastudujte.

Zobrazit celou diskusi