Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak se odposlouchává v Česku! Blesk testoval nejmodernější štěnice

Autor: Milan Kolář - 
22. října 2015
05:00

Pssst! Česko je jedno velké ucho! Odposlouchávají se tu primátoři (Bém), hejtmani (Rath), ba i premiéři (Nečas), ale také miliony (!) normálních smrtelníků. Blesk si vyzkoušel, co umějí super »štěnice«. A zjistil: slyší téměř všechno! Naše rada: nemluvit!

Naposledy hrál špičkový prostorový odposlech hlavní roli v tzv. olomoucké korupční kauze. Minulý týden poslal za mříže dva vysoké policejní důstojníky. Zkusili jsme simulovat podobné situace, v nichž byly odposlouchávány rozhovory obviněného náměstka ředitele olomoucké krajské policie Karla Kadlece a šéfa tamní hospodářské kriminálky Radka Petrůje.

U Kadlece detektivové »napíchli « kancelář a mikrofon zachytil i hovor, který s Petrůjem vedli šeptem, dokonce na balkoně za ruchu projíždějících aut. Další »citlivá štěnice« číhala v popelníku a jídelním lístku jejich oblíbené restaurace. Ani zdejší silný provoz nesnížil kvalitu záznamu.

Na test podobného zařízení se Blesk vypravil do pražské firmy Tango. Ta prodává jak odposlech, tak také obranu proti němu. Nás zajímalo obojí. Pro demonstraci techniky zvolil specialista firmy Tomáš Uher zasedací místnost budovy v sídle firmy. Vzhledem k tomu, že jsme obrázky konkrétního zařízení nesměli pořizovat, zde je popis: Jde o hladkou černou krabičku silnou asi 3 milimetry, o velikosti korunové mince, která byla vložena v papírových deskách jídelního lístku. A nutno konstatovat, že tahle technika v ceně kolem sta tisíc opravdu umí!

Mluvené slovo ve volném prostoru zachytí podle typu až na vzdálenost 20 metrů, a odeslat jej dokáže na 750, v zástavbě na 300 metrů. Předpokladem je ovšem dokonalé ticho.

„Existuje celá škála audio odposlechů, od těch základních implantovaných třeba ve fleškách, přes střední třídu, až po plně profesionální zařízení. To ovšem není určeno pro běžnou veřejnost,“ říká Tomáš Uher. Nejde o zákony, ale o politiku výrobců, kteří se snaží zabránit zneužití této techniky.

Těch nejšpičkovějších zařízení za zhruba 100 tisíc Kč, podobných těm z olomoucké kauzy, prodá jen tahle jediná firma desítky ročně. U těch levnějších do 10 tisíc jsou to ale stovky kusů!

Z odposlechů kauzy Rath:

KOTT: „Dneska je (Rath) euforickej.“

PANCOVÁ: „No. Taky má mít desítku z óček (pavilonu »O« kolínské nemocnice, pozn.). Ty se mi třeba směješ. Měli jsme dostat čtyři z óčka.“

Z odposlechů NagyováNečas:

„Na chlapa si hraj někde jinde než přede mnou, všude se za mě stydíš, vole. Já tady lítám jako kráva… ty seš normální primitiv… šikanuješ jenom mě. Doma držíš hubu a krok, vole, já tady dělám idiota. To je vidět, kdo tam nosí kalhoty.“

tubka.jentak.jen. ( 22. října 2015 08:50 )

chodit sem už stejně nemá cenu, jsou zde ubohé až pitomé články, nikde žádné diskuze, blesk se bojí psát o invazi, natož k ní dát prostor k vyjádření,

xxxx678 ( 22. října 2015 08:05 )

On byl dřív docela normální,nevím,co se s nim stalo.Včera jsem mu to psala.Ono si přidat písmenko a psát za někoho jiného,to je frajeřina jak blázen.Možná mu hráblo,i to se stává.

moiaza ( 22. října 2015 07:59 )

 Máš hodně málou slovní zásobu. Jediné slovo, které ovládáš dokonale je zm.rd a mrd.ati. Dost málo na pokročilejšího puberťáka. Přidej něco navíc ze sprostomluvy. Máš na to.

Zobrazit celou diskusi