Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odposlechy lobbisty Rittiga. Miliony měl inkasovat žalobce i exministr vnitra

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. srpna 2015
13:40

Desítky milionů na úplatky měl připravené Ivo Rittig. Dostat je měli mimo jiné Libor Grygárek, bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze, nebo exministr vnitra Ivan Langer (ODS). Vyplynulo to z odposlechů, které se veřejně přehrávaly u soudu v kauze předražených pražských jízdenek.

„Kolik jsi dával tomu Grygárkovi? Já mu dával bůra,“ říká na nahrávce Ivo Rittig jednomu ze svých právníků Davidu Michalovi. Ten odpovídá: „Já jsem mu dával dvojku a ještě mezitím jeden a půl.“ Podrobnosti z odposlechů přinesly Hospodářské noviny.

Celkem tedy 8,5 milionu na úplatcích měl dostat někdejší náměstek vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

Další peníze měly putovat také směrem k Ivanu Langerovi (ODS), exministru vnitra. „Reálně budu muset vyšpulit desítku Langerovi,“ říká v odposleších Rittig.

Zda někdo z nich peníze dostal, není jasné. Grygárek s Langerem to odmítají. „O takových hovorech nic nevím. Je to nesmysl,“ řekl Grygárek.

Úplatky místo vězení

Rittig chtěl úplatky ovlivnit vyšetřování svých kauz. Pro vlivné politiky, soudce a další zástupce justice byly připraveny desítky milionů. Nahrávky pocházejí z luxusního hotelu v centru Prahy. Rittig se svým právníkem tu úplatky řešili v roce 2012.

Jak Rittig, tak Grygárek jsou vyšetřováni i v jiných případech. Grygárek v souvislosti s jiným lobbistou – Romanem Janouškem – za zneužití pravomoci. Bývalý státní zástupce, dnes advokát, Grygárek měl během Janouškova vyšetřování mařit práci soudů.

Rittig zase čelí obvinění společně s bývalým šéfem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem za tunelování této firmy.

Nahrávky zazněly u soudu

Nahrávky zazněly poprvé veřejně u pražského městského soudu, který prošetřuje kauzu otce a syna Sittových. Ti měli tunelovat vlastní papírnu v kauze předražených jízdenek na pražskou MHD.

Oba obžalovaní tvrdí, že jde o vykonstruovanou kauzu Rittigových lidí za to, že na případ upozornili. Právě oni nahrávky Rittiga u soudu použili ke své obhajobě.

Zobrazit celou diskusi