Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Hygienický experiment: Jak čisté jsou vaše ruce?

Autor: Iva Dvořáková, Veronika Kynclová - 
17. října 2015
20:56

Máte čisté ruce? Důkaz jednoduchého experimentu vás zřejmě šokuje. Pravděpodobně totiž neprovádíte hygienu tak dobře, jak si myslíte.

Speciální experiment s UV světlem provedla Jennie Agg z redakce Daily Mailu. Na ruce nanesla speciální gel, který simuloval bakterie. Pak si myla ruce různými způsoby, aby ukázala, jak se jejich povrch mění s použitím mýdla i bez něj. Čím bělejší je ruka, tím více bakterií na ní po umytí zůstalo.

Ruce jsou »domovem« virů a bakterií. A právě teď v chladných měsících si na rukou nosíme i tzv. noroviry, které způsobují epidemickou akutní střevní chřipku. „Právě v tomto období nejrůznějších respiračních viróz je mytí rukou velice významné,“ potvrdil Blesku docent MUDr. Rastislav Maďar.

Podle Maďara rouška přes ústa neochrání před nákazou tolik jako správné mytí a dezinfekce rukou. Na otázku, jak často si lidé mají mýt ruce, vysvětlil: „Záleží na tom, co člověk dělá. Pokud si neustále podává ruce s dalšími osobami, pracuje s penězi, je v kanceláři s mnoha osobami, tak opravdu často. Obecně platí, že pokud se pohybujeme venku, jedeme městskou hromadnou dopravou, vybíráme z bankomatu, měli bychom si po návratu domů nebo do práce ruce ihned umýt.“

Vybavte se dezinfekcí

Chyby děláme i po umytí rukou. „Představte si, že jste v nákupním centru. Na toaletě si umyjete ruce a pak sáhnete na kliku dveří, kterou předtím použila stovka lidí. To je, jako byste si ruce vůbec neumyli. My lékaři automaticky dveře otevíráme loktem nebo rukou s použitím ubrousku. Také doporučuji mít po ruce stále dezinfekční kapesníčky nebo gely, kterými si ruce ošetříme, když se pohybujeme venku a nemůžeme použít vodu a mýdlo,“ uzavírá Maďar.

Co si »nosíme« na rukou

  • Celou škálu virů z různých čeledí způsobujících žloutenku nebo chřipku
  • Bakterie: např. stafylokok, který způsobuje zánětlivá onemocnění krevního oběhu, záněty kůže, trávicího traktu, onemocnění dolních cest dýchacích, záněty srdečního svalu

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi