Vejce, maso, ale i špinavý nůž: Z čeho všeho se dá chytit salmonelóza?

Bakterie salmonelózy
Bakterie salmonelózy  (Autor: Foto: Martin Pekárek, Profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
7. srpna 2015
06:10

Salmonelóza, bakteriální střevní infekce, nás nejvíce ohrožuje v létě. Když panují vysoké teploty, je riziko ještě větší. Onemocnět můžeme požitím špatně tepelně upravených potravin, ale také z těch, které jsou špatně uskladněné. Poradíme vám, jak se bránit tomuto nepříjemnému onemocnění.

Salmonelóza patří mezi nejčastější infekční onemocnění, kterému se daří hlavně v létě. Jde o akutní infekční průjmové onemocnění, za kterým stojí bakterie rodu Salmonella.

Nejčastěji ji můžete chytit ze špatně tepelně upravených, kontaminovaných a zkažených potravin. Poslední větší epidemie zasáhla strávníky, kteří si v plzeňské jídelně dali špagety Carbonara. Ty obsahují vejce, která jsou nejčastějším zdrojem salmonelózy.

Příznaky

  • Akutní a silný průjem
  • Bolesti břicha
  • Zvracení
  • Vysoká horečka
  • Bolesti hlavy, netečnost
  • Dehydratace

Nejvíce ohroženi jsou jedinci se slabou imunitou, starší děti a senioři. Tělo při salmonelóze ztrácí vodu a minerální látky, v jejichž důsledku může nastat v krajních případech i smrt.

Léčba

Při podezření na nákazu okamžitě vyhledejte lékaře. V lehčích případech zabírá dieta a pitný režim. V horších případech musí být pacient napojen na infuzi.

Rizikové potraviny? Ty živočišného původu

Zdrojem nákazy jsou především potraviny, jako je například maso nebo vejce. Předně se nachází ve všech nedostatečně tepelně upravených potravinách.

Největší riziko představuje:

  • Maso (mleté, masové výrobky)
  • Kuřecí maso a výrobky z kuřecího masa
  • Syrové nebo i sušené vejce
  • Výrobky z vajec (majonézy, ale i cukrářské výrobky, pečivo plněné krémy)
  • Zmrzlina (obsahuje mléčné složky)
  • Plody moře (korýši, měkkýši, mušle, ústřice)
  • Sýry
  • Máslo a smetana ze syrového mléka, které není pasterizované

„Zdrojem infekce jsou hospodářská zvířata jako skot nebo drůbež, ale mohou to být i hlodavci, ptáci a plazi,“ řekla Blesk.cz Dana Šalamunová z Ministerstva zdravotnictví ČR. „K přenosu infekce dochází nejčastěji po konzumaci masa, mléka a vajec od infikovaných zvířat,“ dodala.

Salmonelózou mohou být ovšem kontaminované i potraviny neživočišného původu:

  • Naklíčená semena
  • Nakrájené ovoce a zelenina
  • Nepasterizované ovocné a zeleninové šťávy
  • Neomyté ovoce a zelenina

Riziko přenosu nákazy hrozí zejména v zařízeních pro společné stravování, jako jsou jídelny, dětské tábory, ale i domácnosti. Problém je v použitém nádobí a zbytcích jídla, které se vrací ze stravovacích prostor zpět do kuchyně. Proto je třeba dbát na oddělené zpracování zbytků potravin a potravin určených ke konzumaci. Personál jídelen a podobných zařízení by si měl také často mýt ruce.

Jak se vyhnout nákaze?

  • Základem je upravit rizikové potraviny jako maso a vejce na dostatečnou teplotu. Zvláště si je třeba dávat pozor na kuřecí a vepřové maso.
  • V létě je lepší se vyhnout výrobkům z vajec nebo mléka nebo těm, které obsahují majonézu.
  • Vyhněte se rozmrazeným a znovu zamrazeným potravinám.
  • Při nákupu potravin v obchodech sledujte, zda jsou dobře uskladněné, jak je uvedeno na obalu. Pokud jde o čerstvé potraviny, jako chlebíčky, vyhněte se jim v létě úplně nebo kontrolujte jejich vzhled, zabarvení, tvar a zápach.
  • Pokud si kupujete vakuované potraviny, sledujte, zda není porušen obal.
  • Během vaření si myjte ruce.
  • Při vaření se může nákaza přenášet ze syrového jídla do čerstvého, ale i uvařeného. Pokud krájíte syrové maso nožem, nepoužívejte ho pak na krájení ostatních potravin, stejně jako prkénko na krájení.
  • V domácnosti oddělujte „pracovní prostor“ pro „čisté“ a „špinavé“ práce.
  • Dbejte na správné skladování potravin, které uvádí výrobce na obalech.
  • Nesnědené potraviny, které obsahují rizikové suroviny, dáme co nejrychleji do ledničky.
  • Pokud znovu ohříváte potraviny, přiveďte je až do varu. Zničí se tím bakterie, které se mohly utvořit během přechodu přes pokojovou teplotu.

„Prevencí salmonelózy je mimo jiné dodržování hygienických opatření a technologických postupů při výrobě, distribuci a skladování a prodeji potravin,“ uvedla Šalamunová a doplňuje: „Dále jsou to veterinární opatření zaměřená na chovy hospodářských zvířat.“

POZOR! Rizikové akce bývají grilování, ale i oslavy narozenin, svatební hostiny nebo zabijačky. V krátkém období a na omezeném prostoru se mohou potraviny navzájem kontaminovat. Na zabijačce záleží na prostředí, maso se může kontaminovat třeba z trusu slepic nebo i divokých ptáků. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi