Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bruselský diktát brání letošním jablkům přijít na pulty. Co dalšího dusí EU?

  • Autor: David Klempíř - 
    7. 10. 2015
    05:01

    Jablek se v ČR letos urodilo dost, kvůli suchu však mnoho nedorostlo do šesti centimetrů. Tedy průměru požadovaného Evropskou unií. Namísto prodejních pultů tak skončí v moštech. Už před lety přitom EU zrušila vysmívaný předpis na zakřivenost okurek. Pro 10 druhů ovoce a zeleniny včetně jablek však stále platí zvláštní předpisy.

  • 1.Jakost se uvádí pouze u 10 druhů

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | Blesk
     

    Evropské předpisy upravující prodej čerstvého ovoce a zeleniny vzbudily před lety velký rozruch kvůli požadavkům na zakřivení okurek či banánů. Byrokraté tuto normu zrušili a zeštíhlili seznam ovoce a zeleniny, u kterého stále trvají na normách. Ze 36 zvláštních obchodních norem jich zůstalo zachováno 10 a platí pro ty druhy ovoce a zeleniny, s nimiž se v rámci EU obchoduje nejvíce.

     

    Na ovoce a zeleninu se zvláštní obchodní normou se kladou požadavky na jakost, zralost a velikost. Pro všechny ostatní druhy ovoce a zeleniny včetně pěstovaných hub se uplatňují všeobecné obchodní normy.

     

    Označení jakosti tedy platí jen pro následujících 10 druhů ovoce a zeleniny. Pokud je uvedené u jiných produktů, nemá žádné právní opodstatnění; jde tedy o nesprávné označení.

  • 2.Jablka musí mít přes šest centimetrů

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | ČTK

    Nařízení Evropské komise požaduje u jablek minimální velikost šest centimetrů nebo 90 gramů, pokud se hodnotí hmotnost. Plody menších velikostí jsou přípustné pouze tehdy, pokud je cukernatost alespoň 10,5 procenta. Ani tehdy však nesmí být jablka menší než 5 centimetrů, případně vážit méně než 70 gramů.

     

    V případě výběrové jakosti musí jednotlivé plody vykazovat typické zabarvení své odrůdy a tolerovány jsou jen velmi malé vady slupky. Nahnědlé skvrny se nesmí nacházet nikde mimo prohlubeň stopky. U jablek I. jakosti mohou nahnědlé skvrny mírně vystupovat z prohlubní stopky a tolerována je i jemná síťová rzivost, pokud nepřekračuje polovinu povrchu jablka.

     

    U jablek II. jakosti nemusí 10 procent prodávaného ovoce splňovat minimální požadavky na jakost a dvě procenta v rámci této odchylky mohou být dokonce nahnilá. V případě I. jakosti nemusí desetina ovoce splňovat požadavky, nicméně musí spadat alespoň do úrovně II. jakosti. U výběrové jakosti může pouhých 5 procent jablek nesplňovat nejpřísnější kritéria a z toho jen 0,5 procenta si může dovolit nesplnit ani požadavky pro II. jakost.

  • 3.Jak kyselé mohou být pomeranče?

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | AHA
     

    Hlavním požadavkem EU na citrusové plody je dostatečná zralost. Brusel má požadavky nejen na zabarvení, obsah šťávy a obsah cukru, ale zejména na minimální poměr cukru a kyseliny. Zatímco u citronů tento požadavek není, u mandarinek, klementinek i pomerančů začíná požadovaný poměr cukru ke kyselině na úrovni 6,5 ku jedné.

     

    Minimální obsah šťávy musí být u citronů 20 procent, u pomerančů 30 procent a mandarinek a klementinek 33 procent a více. Rozdíly ve velikosti plodů ve stejném balení nesmí překračovat jeden centimetr u citrusů menších než šest centimetrů. U plodů nad 11 cm se velikosti mohou lišit libovolně.

     

    Mandarinky prodávané jako zboží I. jakosti musí umožňovat lehké a částečné uvolnění slupky či kůry. Nevadí lehká zhojená mechanická poranění vzniklá při manipulaci, popř. lehká rzivost. U citrusů II. jakosti jsou povolené vady tvaru, zbarvení a také popáleniny způsobené sluncem. Označení „bez jader“ není u citrusů povinné.

  • 4.Kiwi by mělo být sladké aspoň na 9,5 procenta

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | www.profimedia.cz
     

    Kdo chce koupit dobré kiwi, musí se orientovat pohmatem. Pokud chce věřit prodejci, resp. minimálním požadavkům EU, kiwi musí obsahovat minimální obsah cukru. To je jediný požadavek Evropské komise na tento druh ovoce.

     

    Minimální zralost plodů se kontroluje optickým refraktometrem, který měří obsah cukru. Již při balení musí plody dosahovat stupně zralosti (cukernatosti) 6,2 procenta, nebo 15 procent průměrného obsahu sušiny. Při dodávkách kiwi do distribučních řetězců musí cukernatost dosahovat již nejméně 9,5 procenta.

  • 5.U salátu už se nehlídá minimální hmotnost

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | www.profimedia.cz
     

    Také na saláty, endivii kadeřavou letní a endivii zimní mají úředníci v Bruselu požadavky. Sice již vypadlo ustanovení o minimální hmotnosti pro I. a II. jakostní třídu, zůstává ale ustanovení o velikosti, resp. stejnorodosti.

     

    Saláty musí být zkrátka jeden jako druhý. V jednom balení nesmí rozdíl mezi velikostmi jednotlivých hlávek překročit 40 gramů, pokud nejlehčí kusy váží méně než 150 gramů. Pokud váží do 300 gramů, může se váha lišit maximálně o 100 gramů. V případě větších kusů je tolerance ještě vyšší. U endivie nesmí být rozdíl ve velikosti mezi jednotlivými kusy 300 gramů.

  • 6.Broskve a nektarinky se nesmí rozevírat u stopky

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | www.profimedia.cz
     

    Minimální požadavky EU na jakost broskví a nektarinek zní, že toto ovoce nesmí být pootevřené v prohlubni stopky. Ovoce také nemá mít nadměrnou povrchovou vlhkost a v podstatě nesmí být poškozené škůdci, zejména dužina.

     

    Pomineme-li výběrovou jakost zaručující to nejkrásnější ovoce, pak I. jakost může mít lehké vady tvaru, vývoje a zbarvení. Vady na slupce nesmí být delší než 1,5 cm a lehké otlaky nepřevyšují centimetr čtvereční.

     

    Lehčí kritéria mají úředníci pro II. jakost. Dužina nesmí vykazovat vážné vady, povolené jsou však vady tvaru a rovněž vady ve vývoji včetně prasklých pecek. Otlaky mohou být mírně zbarvené, ale nesmí přesáhnout dva centimetry čtvereční. Vady slupky nesmí být delší než 2,5 centimetru.

     

    Výběrová jakost musí mít velikost alespoň 56 milimetrů nebo vážit 85 gramů. Další dvě jakosti zahrnují plody větší než 51 milimetrů nebo s váhou nad 65 gramů. Od začátku července do konce října se na trhu nesmí objevit plody menší než 56 mm nebo lehčí než 85 gramů.

  • 7.Výběrové hrušky poznáte podle stopek

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | www.profimedia.cz
     

    U hrušek jsou obecně povolené lehké vady vývoje a zbarvení. I tak se i toto ovoce prodává ve třech jakostních kategoriích. Výběrové hrušky musí měřit alespoň 55 mm nebo vážit 110 gramů. Hrušky I. jakosti měří alespoň 50 mm nebo váží více než 100 gramů. U II. jakosti je požadavek na velikost 45 mm a na váhu 75 gramů.

     

    Hrušky zařazené do výběrové jakosti musí mít naprosto zdravou dužinu a slupku prostou hrubé rzivosti. Musí mít také neporušenou stopku a nesmějí být krupičnaté. U I. jakosti jsou povolené lehké vady tvaru, vývoje, zbarvení a velmi mírná hrubá rzivost. Stopka může být mírně poškozena, ale ani tyto hrušky nesmí být krupičnaté.

     

    Ani dužina II. jakostní třídy nesmí vykazovat vážné vady. Možné jsou však vady tvaru, vývinu, zbarvení a vady slupky nepřesahující 4 cm na délku či 2,5 cm čtverečních. Hrušky této třídy mohou obsahovat strupy, ovšem jen na centimetru čtverečním. Dovolen je pouze mírný otlak povrchu na nejvýše dvou centimetrech čtverečních.

  • 8.Jahody? Hniloba nesmí být ani u II. jakosti

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | Blesk
     

    Každé balení jahod musí obsahovat pouze jahody stejného původu, odrůdy a jakosti. Ve výběrové jakosti musí být jahody obzvláště jednotné a pravidelné. U všech jakostí platí požadavek na celistvost plodů. Nepovolují se jahody napadené hnilobou či jinak nezpůsobilé ke spotřebě. Musí být čerstvé, zároveň však nemyté a musí obsahovat kališní lístky.

     

    Jahody výběrové jakosti jsou pouze takové, které jsou větší než 25 milimetrů. Zároveň jsou vynikajícího vzhledu a musí být bez zeminy. V případě I. jakosti je minimální velikost 18 milimetrů. Povolené jsou lehké vady tvaru a bělavé zbarvení nepřesahující desetinu povrchu. Tyto jahody by měly být v podstatě bez zeminy a mohou mít lehké otlaky. U II. jakosti může být bělavé zbarvení až na pětině povrchu, ale u otlaků stále nesmí hrozit, že se rozšíří. Jahody mohou obsahovat lehké stopy zeminy. Požadavek na minimální průměr je také zde 18 milimetrů.

     

    Lesní jahody nemají požadavky na minimální velikost a nemusí obsahovat kališní lístky.


  • 9.Pokud paprika pálí, musí to být uvedeno

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | www.profimedia.cz
     

    Paprika zeleninová se také řadí do tří jakostních tříd. U výběrové jakosti nejsou povolené žádné vady s výjimkou velmi lehkých povrchových poškození. Papriky I. jakosti mohou mít lehké vady tvaru a možné jsou nepatrné stříbrné skvrnky či poškození třásněnkou na méně než třetině povrchu. Povolené je rovněž popálení od slunce, lehce poškozené stopky či zaschlé praskliny, pokud jsou povrchové a ne větší než osmina povrchu.

     

    Do druhé jakosti se řadí papriky, které nelze zařadit výše. Dovoleny jsou vady tvaru, skvrny od třásněnky až na dvou třetinách povrchu či zacelená poškození povrchu kratší než čtyři centimetry. Také povrchové praskliny nesmí přesáhnout čtvrtinu povrchu. Papriky nesmí vysychat na více než třetině povrchu. U II. jakosti není povinný maximální rozdíl velikostí mezi paprikami ze stejného balení.

     

    Prodávat se mohou i mixy několika druhů paprik, tedy zejména kombinace odlišných barev. Všechny však musí mít stejnou jakost. Pokud je paprika pálivá, musí být takto viditelně označena.

  • 10.Hrozny vína musí mít minimální váhu

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | Blesk
     

    Minimální hmotnost hroznu je 75 gramů. Toto ustanovení se nevztahuje na balení určená jako jednotlivé porce. Pro všechny jakosti se ovšem povoluje celková odchylka 10 procent hmotnostních hroznů, které nesplňují požadavky velikosti. Hrozny a bobule všech jakostí musí být zdravé. Není dovoleno prodávat víno napadené hnilobou nebo nezpůsobilé ke spotřebě. Pigmentace vyvolaná sluncem se za vadu nepovažuje. EU má rovněž požadavek na zralost. Cukernatost musí dosahovat alespoň 12 procent.

     

    Stolní hrozny révy vinné zařazené do výběrové jakosti musí vykazovat znaky typické pro danou odrůdu. Bobule musí být pevné, rozmístěné pravidelně a dobře držící na stonku. Nejsou povolené žádné vady s výjimkou velmi lehkých povrchových poškození.

     

    U hroznů I. jakosti jsou povolené malé vady tvaru, zbarvení a velmi lehké popáleniny od sluníčka, pokud zasahují pouze slupku. U ovoce ve II. jakosti jsou tolerovány navíc i lehké otlaky a lehká poškození slupky. I zde ovšem platí, že nahnilé víno se nesmí objevit na pultech.

  • 11.Rajčat je více druhů

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na „křivé“ okurky a banány. | Blesk
     

    Evropští úředníci ve svém nařízení rozlišují čtyři základní tržní druhy rajčat; kulatá, žebernatá, podlouhlá či protáhlá a třešňovitá včetně rajčat koktejlových. Všechna rajčata v prodeji musí být celá, zdravá, bez napadení hnilobou, čistá a čerstvého vzhledu. Rajčata v hroznech musí vykazovat zelené části svěží, zdravé, čisté a bez listů.

     

    Rajčata výběrové jakosti musí být pevná a musí vykazovat znaky typické pro odrůdu nebo druh. Nepovoluje se zeleně zabarvený prstenec kolem stopečné jamky ani jiné vady, s výjimkou velmi lehkých povrchových poškození slupky.

     

    Rajčata I. jakosti musí být „dostatečně“ pevná (bez bližší definice), bez prasklin a zjevného zeleného zbarvení kolem stopečné jamky. Jsou však povoleny lehké vady tvaru a vývoje, zbarvení, vady slupky, a velmi lehké otlaky. Plody zařazené do II. jakosti musí být také „dostatečně“ pevná a nesmí vykazovat nezhojené praskliny.
    Požadovaná velikost a hmotnost se nevztahuje na rajčata v hroznech a rajčata třešňovitá. Není povinná ani u rajčat II. jakosti. U rajčat v hroznech je povoleno 10 procent rajčat odpadlých od hroznu.

ivoadler ( 7. října 2015 16:03 )

Díky za poučení, mám v tom hokej. Ale strážce gramatiky nehlásil, že by to bylo špatně. Snažím se psát bez gramatických chyb, pokud si zrovna nehraju na lidového.

ejvm1712 ( 7. října 2015 12:14 )

Se*u na pravítko i celeu EU

jana999 ( 7. října 2015 10:51 )

jen lenoši v tomto období kupují jabka, všude jich je na stromech a jsou zaručeně bio, nikdo to ničím nestříká

ohrazenice ( 7. října 2015 10:50 )

Budu volit takovou stranu která zajistí co nejdříve vystoupení EU a zrušení cenzury. Nebudu volit extrémistické strany ČSSD,ODS,TOP 09,ANO které uplatňují rasismus vůči opravdovým Čechům kteří zde mají své předky.

ninga ( 7. října 2015 10:37 )

zákon nabídky a poptávky funguje nezávisle na nějakých normách, jenom v ČR to hapruje. vloni "zemědělci" vyhazovali na pole tuny paprik, které se jim "nevyplatilo" prodávat jinak se to nazývá standard, standart neexistuje

Zobrazit celou diskusi