Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Statistiky varují. V ovoci a zelenině je rok od roku méně vitamínů

Autor: Daniela Soukalová - 
13. června 2015
07:40

Přestože je ovoce a zelenina čím dál dostupnější, jejich výživová hodnota podle odborných studií neustále klesá. V některých případech je ztráta vybraných vitamínů nebo minerálů i přes padesát procent. „Nejzdravějším“ potravinám škodí například rychlý sběr a dozrávání ve skladech.

Podle srovnávací studie Světové zdravotnické organizace se množství vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině rok od roku snižuje. Z brokolice skoro zmizel vápník, ve fazolích není téměř žádný vitamín B6, jablka nemají už ani polovinu vitamínů C a o jahodách raději ani nemluvě.

Srovnávací studie Světové zdravotnické organizace sleduje obsah vitamínů a minerálů od roku 1985 Srovnávací studie Světové zdravotnické organizace sleduje obsah vitamínů a minerálů od roku 1985 | Jarmila Hluchá

Zatím jediné komplexní údaje o úbytku vitamínů a minerálů z ovoce a zeleniny jsou z roku 2002. Ale stále jsou aktuální. „Od roku 2002 nedošlo k zásadním změnám v dozrávacím procesu ovoce a zeleniny,“ zmínil tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Srovnávací studie Světové zdravotnické organizace sleduje obsah vitamínů a minerálů od roku 1985 Srovnávací studie Světové zdravotnické organizace sleduje obsah vitamínů a minerálů od roku 1985 | Jarmila Hluchá

Na dlouhou cestu se vydávají nezralé plody

Do České republiky se ovoce a zelenina většinou dovážejí ze zahraničí. Aby vydržely dlouhou přepravu, zemědělci je sbírají většinou ještě nezralé.

Od konzumace potravin, které dozrávají ve skladech, odrazují i specialisté na výživu. „U některých plodin to má určitě vliv na obsah vitamínů a minerálů. Je lepší nakupovat ovoce a zeleninu, u kterých proběhly normálně všechny přírodní procesy,“ uvedla interní lékařka a výživová poradkyně Hana Mojžíšová.

vosavopruz ( 13. června 2015 12:53 )

jo a třeba u těch jahod prodávaných nejen v marketech,navrh daj hezký jahody které kryjou ty horší,někdy s plísní.Na zahrádce jsme měli jahody a ty byly fakt dobré.

sores ( 13. června 2015 11:22 )

Vždyť se o nás říká, že je Česko popelnice národa a proto si také stále držíme krásné 1 místo z celého světa v rakovině střev! Co si tam dolů pustíme tací budeme! Teď jsem četla, že ovoce i zelenina v Česku je naprosto bez vitaminu, vše dozrává nezralé ve skladech a dováží se z ciziny, nic není tuzemské!Ale když to čechům nevadí a mlčí proč ne, že.

kiwi65 ( 13. června 2015 09:20 )

 Nekupujte humus v řetězcích,zajděte si do zeleniny,do řeznictví a máte neporovnatelně kvalitnější zboží a zdá se mi i cenově přijatelný.Kdo je línej a chce mít všechno na jednom místě ať si že.re chemický sloučeniny v podobě potravin.

zlobit ( 13. června 2015 09:10 )

To není nic nového ani překvapujícího. Stačí příklad rajčat. Jak může mít chuť a vitamíny ze slunce, když se sklízí zelené? A že je všechno dostupné ? Ano je, ale co z toho, všechno stříkané, trhané neuzrálé. Prodej je akorát mašina na peníze, ale co se týká zdraví, na PRD.

petr11 ( 13. června 2015 08:18 )

.....dobře nám tak

Zobrazit celou diskusi