Statistiky varují. V ovoci a zelenině je rok od roku méně vitamínů
Přestože je ovoce a zelenina čím dál dostupnější, jejich výživová hodnota podle odborných studií neustále klesá. V některých případech je ztráta vybraných vitamínů nebo minerálů i přes padesát procent. „Nejzdravějším“ potravinám škodí například rychlý sběr a dozrávání ve skladech.
Podle srovnávací studie Světové zdravotnické organizace se množství vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině rok od roku snižuje. Z brokolice skoro zmizel vápník, ve fazolích není téměř žádný vitamín B6, jablka nemají už ani polovinu vitamínů C a o jahodách raději ani nemluvě.
Zatím jediné komplexní údaje o úbytku vitamínů a minerálů z ovoce a zeleniny jsou z roku 2002. Ale stále jsou aktuální. „Od roku 2002 nedošlo k zásadním změnám v dozrávacím procesu ovoce a zeleniny,“ zmínil tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Na dlouhou cestu se vydávají nezralé plody
Do České republiky se ovoce a zelenina většinou dovážejí ze zahraničí. Aby vydržely dlouhou přepravu, zemědělci je sbírají většinou ještě nezralé.
Od konzumace potravin, které dozrávají ve skladech, odrazují i specialisté na výživu. „U některých plodin to má určitě vliv na obsah vitamínů a minerálů. Je lepší nakupovat ovoce a zeleninu, u kterých proběhly normálně všechny přírodní procesy,“ uvedla interní lékařka a výživová poradkyně Hana Mojžíšová.
jo a třeba u těch jahod prodávaných nejen v marketech,navrh daj hezký jahody které kryjou ty horší,někdy s plísní.Na zahrádce jsme měli jahody a ty byly fakt dobré.