Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vydáme Fajáda do USA, rozhodl český soud. Výměna za Dahlgrena?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. září 2015
14:00

Alí Fajád je podezřelý ze spolupráce s teroristy. Zatkli ho v pražském hotelu poté, co se do hry vložili američtí špioni. Případ muže, spojovaného i s kauzou unesených Čechů v Libanonu, spěje do finále. Český soud rozhodl o jeho vydání do USA. Spekuluje se, že situaci mohlo ovlivnit i předchozí vydání vraha Kevina Dahlgrena pro změnu z USA. Co na to říká bezpečnostní expert Andor Šándor?

O vydání Fajáda do USA rozhodl v úterý městský soud v Praze. Definitivní záležitostí však samotné vydání ještě není. Za prvé jde o nepravomocný rozsudek a očekává se odvolání obviněných, za druhé bude mít konečné slovo ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO), uvedla Česká televize. Spolu s Fajádem by měli být vydáni i překupníci Faouzi Jaber a Chálid Marabí, kteří se podle obžaloby účastnili snah o prodej zbraní a drog kolumbijským teroristům. Z nich se však vyklubali američtí špioni a spadla klec.

Případné vydání Fajáda je přitom zajímavé i z toho pohledu, že nedávno zpoza Atlantiku putoval do Česka pro změnu vrah Kevin Dahlgren. Na otázku, zda mohl český soud přihlédnout i k tomu, odpověděl Blesk.cz bezpečnostní expert Andor Šándor. 

„Já jsem ty narážky na to, že Dahlgren byl vyměněn za Fajáda, slyšel několikrát. Nemohu je vyvrátit, ale také je nemohu potvrdit. Myslím si ale, že americký soudní systém má poměrně velkou nezávislost, natož aby se na něj uplatnily politické tlaky tak jako v Česku, kdy jsme propustili katarského prince prostě jen tak, aby odjel a už se navždy vyhýbal trestnímu stíhání,“ upozornil Šándor.

„Jestli k tomu přihlédla česká strana, to nevím. Ale ty dva případy jsou naprosto rozdílné. Fajád je podezřelý z terorismu a prodeje drog, kdežto Dahlgren je podezřelý ze spáchání čtyř vražd. Jsou to skutky velmi ohavné, ale jsou úplně z jiné kategorie. Je pravda, že Američané velmi neradi vydávají své občany do zahraničí a musel tam hrát roli i Kerry jako ministr zahraničních věcí USA,“ dodal někdejší šéf vojenské rozvědky k rozhodnutí pražského městského soudu.

Dopis z Libanonu nepomohl

Američané přitom v případě Fajáda a dalších dvou obviněných dávali záruky, že s nimi nebude zacházeno nelidsky. Fajádovi v USA hrozí doživotí. Američané zároveň tvrdí, že jeho jednání nebylo vyprovokováno jejich agenty. „Poskytnuté záruky zavazují vládu Spojených států amerických, alespoň v to doufáme, k jejich dodržování,“ sdělil ČTK předseda soudního senátu Luboš Vrba.

Fajádův případ je však poněkud zamotaný. Během procesu přišel z Libanonu dopis, který měl dokázat, že Fajád pracoval při schůzce v Praze pro libanonskou tajnou službu. Ani ten však muži, který je v české vazbě od dubna 2014, nepomohl. Libanonská agentura NNA přitom Fajádovo jméno spojila také s červencovým únosem pětice Čechů právě v Libanonu. Mezi nimi byl i Fajádův advokát a tlumočník. Fajád nadále jakoukoli vinu i spojitost s případem unesených Čechů popírá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 22. září 2015 16:29 )

Ušákům se dá tak věřit ha ha ha.Jen aby jsme jim nevlezli až do (_!_)

maryfox ( 22. září 2015 14:59 )

 Konečně! Zmetci jako je Fajád vydělávají na lidském neštěstí a američané si s ním a jeho komplici poradí. Takový šmejd hodit do díry a zahodit klíč. Unesení češi se do toho zamíchali nešťastně a těžko říct proč.Ovšem jakákoliv spolupráce s takovým šmejdem těžko mohla dopadnout dobře.

Zobrazit celou diskusi