Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi unesení v Libanonu jsou prý naživu. Ohrozit je může vydání Fajáda do USA

Autor: mts - 
7. října 2015
07:20

Pětice Čechů, kteří v červenci zmizeli v Libanonu, je podle deníku Právo naživu. Zřejmě jsou stále v Libanonu. České bezpečnostní složky o tom údajně dostaly důkazy přes prostředníky. Stále pravděpodobnějším důvodem únosu je snaha Libanonců o výměnu jejich krajana Alího Fajáda sedícího v české vazbě, nebo alespoň zamezení jeho vydání do USA jako údajného spolupracovníka teroristů.

Naši dostali informace a dokonce i důkazy o tom, že ti Češi jsou naživu, nikoli však přímo od únosců, nýbrž přes prostředníky,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj z české bezpečnostní sféry, který má k tomuto případu blízko.

Ten také uvedl, že existuje souvislost mezi únosem a Alím Fajádem, který sedí v české vazbě. Libanonci se prý snaží zamezit jeho vydání do USA jakožto údajného spolupracovníka teroristů.

Právě k tomu se ale schyluje. Pražský městský soud jeho vydání v září i napodruhé povolil.

„Prostředí českých tajných služeb není nadšené z toho, že soud chce tu trojici vydat do USA. Zužuje se tak prostor pro vyjednávání v Libanonu. Naši bezpečnostní experti si myslí, že je to obrovská chyba,“ poznamenal zdroj Práva, který se pohybuje mezi tajnými agenty.

Verdikt pražského městského soudu teď musí potvrdit ještě vrchní soud a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Pak už převozu nebude nic bránit.

Nebyl by to dobrý taktický tah. Být nyní ministrem, tak bych to nepodepisoval,“ konstatoval zdroj.

Zmizeli před dvěma a půl měsíci

Pětice mužů zmizela v nebezpečném údolí Bikáa v Libanonu 18. července. Libanonská policie tehdy nedaleko syrských hranic nalezla jejich opuštěný vůz, ve kterém zůstaly jejich věci. Mezi Čechy byl advokát, tlumočník, dva novináři z regionální televize a také muž se zkušenostmi z bezpečnostních složek, konkrétně z vojenského zpravodajství.

Zmizelí Češi vyrazili do Libanonu údajně točit film o Fajádově rodině. Je mezi nimi například Fajádův obhájce Jan Švarc (55).

ivoadler ( 7. října 2015 10:26 )

No to je jasný, že jde o výměnu za Fajáda. Tomu se nechce do amerického vězení, ne-li na elektrické křeslo. 

lynx ( 7. října 2015 10:24 )

Jj. Presně tak jsem to tady psal v červenci. Nechali si zaplatit balík za to, že se stanou fiktivním rukojmím, za účelem výměny. Jen ať si na té dovolené pobudou.

wallster ( 7. října 2015 08:03 )

 docela průhledné. kamarádi fajhada si odjedou do libanonu, nechají se jako unést a teď budou žádat výměnu? komu těch pět lidí bude chybět oproti těm, co mají na svědomí obchodníci se smrtí?

Zobrazit celou diskusi