Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Skandál střídá kontrola. Nafťáky od Volkswagenu čeká v Německu velká prohlídka

Volkswagen má další problém, čekají ho plošné kontroly doma v Německu. (ilustrační)
Volkswagen má další problém, čekají ho plošné kontroly doma v Německu. (ilustrační)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, zst - 
21. září 2015
20:50

Kvůli podvodu s kontrolami emisí v USA chce německá vláda prohlédnout všechna naftová auta značky Volkswagen. Firma do svých vozů instalovala software, který falšoval skutečné hladiny vypouštěných splodin, k podvodu se podle Agentury pro ochranu životního prostředí přiznala. Jen v USA proto musí stáhnout půl milionu vozů a hrozí jí astronomická pokuta – 18 miliard amerických dolarů.

Německá vláda nařídila důkladnou kontrolu naftových automobilů společnosti Volkswagen poté, co firma přiznala, že manipulovala s emisními testy ve Spojených státech. Informoval o tom německý list Bild. „Nařídil jsem spolkovému úřadu pro motorová vozidla, aby okamžitě zajistil přísné a specifické překontrolování naftových modelů VW nezávislými odborníky,“ řekl listu německý ministr dopravy Alexander Dobrindt.

V Německu se píše o jednom z největších automobilových skandálů v historii Volkswagenu. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila mateřský koncern české Škody, že do řady modelů dieselových vozů značek VW a Audi z posledních asi sedmi let instaloval software, který umožňuje skrýt při testování emisí skutečné hladiny vypouštěných oxidů dusíku.

Na černé listině je oblíbený Golf i Passat

Jednat by se mělo o modely Jetta, Beetle, Golf, Passat a Audi A3 s motory 2,0 TDI. „Už to říkáme roky, že hodnoty výrobce nesedí,“ rozčiloval se pro německý deník mluvčí německého automobilového klubu ADAC.

Auta v USA měla běžně do ovzduší vypouštět až 40násobek povolených škodlivin. Volkswagen musí kvůli tomu v USA stáhnout do servisů téměř půl milionu aut a hrozí mu pokuta až 18 miliard dolarů (téměř 435 miliard korun). Zda stejný software instalovala automobilka i do vozů v Evropě, zatím německé úřady prověřují.

V minulosti měly ve Spojených státech problémy také Hyundai a Kia. Vozy špatně měřily svou spotřebu a korejské automobilky to stálo na pokutách a odškodnění 300 milionů dolarů (7,2 miliardy Kč).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

khonsun ( 22. září 2015 00:47 )

Jeste, ze Praha pripravuje vyhlasku o vjezdu jen ekologickych vozidel.

Zobrazit celou diskusi