Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Volkswagen podle USA falšoval údaje o emisích. Skandál srazil firmu na kolena

Poté, co USA obvinily automobilku z falšování údajů o emisích, se prudce propadla hodnota firmy.
Poté, co USA obvinily automobilku z falšování údajů o emisích, se prudce propadla hodnota firmy.  (Autor: Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
21. září 2015
12:44

Akcie německé automobilky Volkswagen zažily nejhlubší jednodenní ztrátu od listopadu 2009. Obchodníci s cennými papíry tak zareagovali na páteční obvinění amerických úřadů, podle nichž automobilka falšovala údaje o emisích. Volkswagenu hrozí pokuta v přepočtu až 431 miliard korun.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí obvinila automobilku, že do řady modelů dieselových vozů značek VW a Audi instalovala software umožňující skrýt při testování skutečnou hladinu vypouštěných emisí. Ta je během jízdy údajně mnohonásobně nad stanovenými limity v USA.

Volkswagen kvůli tomu musí stáhnout z amerického trhu do servisů půl milionu aut a hrozí mu pokuta v úhrnné částce až 18 miliard dolarů (431 miliard Kč). Firma již sdělila svým americkým dealerům, aby zastavili prodej některých dieselových vozů.

„Tato katastrofa překonává všechna očekávání,“ řekl agentuře Reuters Ferdinand Dudenhöffer, který vede Středisko automobilového výzkumu při Duisburgsko-essenské univerzitě.

Skandál s utajovanými emisemi sráží největší evropskou automobilku do nových problémů. Na jaře skupina zažila střet v nejvyšším vedení, kdy se předseda dozorčí rady Ferdinand Piëch snažil odstavit generálního ředitele Martina Winterkorna, nakonec byl ale nucen sám odstoupit. Volkswagen chtěl rozptýlit pochybnosti o funkčnosti svého vedení na pátečním zasedání dozorčí rady, kde se má rozhodnout o plánu nové organizační struktury.

Zobrazit celou diskusi