Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řidiči se ve velkém vyhýbají placení pokut. Nezaplatí ji téměř polovina

Od 1. října budou mít úředníci na vymáhání pokut od řidičů dva roky místo jednoho.
Od 1. října budou mít úředníci na vymáhání pokut od řidičů dva roky místo jednoho.  (Autor: Ilustrační foto Blesk)
Autor: mts - 
7. září 2015
10:15

Kvůli roční lhůtě, do kdy mají úřady šanci od řidičů vybrat pokutu za spáchání přestupku, jich téměř polovina skončí nezaplacená. Lidé si totiž najímají specializované firmy, které zahájí zdržovací taktiku. Lepší výběr peněz má zajistit novela zákona o přestupcích. Ta začne platit v říjnu.

Novinka z pera ministerstva vnitra zdvojnásobí čas na projednání přestupku. Od data jeho spáchání poběží dva roky, do kdy musí padnout pravomocné rozhodnutí.

Nejvíce lidí teď vyvázne bez pokuty v Praze a středních Čechách. Jak zjistil portál Aktuálně.cz, nezaplatí zhruba každý druhý, kdo jel například opilý, příliš rychle nebo zavinil dopravní nehodu.

Řidiči používají jednoduchý trik – odmítnou zaplatit na místě a nechají se zastoupit advokátem nebo specializovanou firmou. Když pak zmocněnci nelze kvůli adrese v zahraničí předat poštu nebo když podává námitky na podjatost úředníků a odvolává se, úředníci nemají šanci roční lhůtu stihnout.

Zastupování různými specializovanými firmami anebo jednotlivci, kteří nejsou advokáty, ve správním řízení je stále častější. Mezi nejčastější příčiny promlčení patří vysoký počet podaných odvolání, která není odvolací správní orgán z kapacitních důvodů schopen všechna vyřídit před uplynutím lhůty pro zánik odpovědnosti za přestupek,“ sdělil mluvčí Vít Hofman.

V Praze měli loni vyřešit 61 tisíc přestupků. Téměř polovinu – 24 tisíc – ale nestihli. Může za to i fakt, že v metropoli je netradičně projednává nejdříve magistrát a případná odvolání řeší ministerstvo dopravy.

O tomto problému nyní jednáme s Prahou, abychom našli pružnější řešení pro vyřizování přestupků,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Lidem pomáhají i lékaři. Píšou jim omluvenky

Nestíhají ale i v Ostravě. Tam se lidé často vymlouvají na nemoc. „Velkou měrou se na promlčení přestupků podílejí potvrzení od známých lékařů, kteří vystavují opakovaně i potvrzení pracovní neschopnosti jen na dobu, kdy se má konat ústní jednání,“ sdělila Andrea Vojkovská z magistrátu Aktuálně.cz.

Společnosti, které lidem pomáhají ve správním řízení, se ale brání. „Vždyť my jen klientům radíme, co mají dělat. Nebo za ně sami jednáme a využíváme přitom všech možností daných zákonem," řekl Stanislav Šíp, jednatel jedné z takových společností.

Sám si prý klienty pečlivě vybírá. A když je jasné, že řidič pokutu odmítá zaplatit a úřady spolu s policií při jeho potrestání nijak nechybovaly, takový případ odmítne.

Pokutu neplatil ani hejtman Petera

Jak uvedly Hospodářské noviny, pokutu za zavinění tři roky staré nehody nemusel platit ani středočeský hejtman Miloš Petera. Ten nedobrzdil a narazil do auta před sebou. 

Petera si na zastupování před úřady najal advokáty. Deník poukazuje také na to, že Peteru zastupovala advokátní kancelář NWD Legal, pro niž pracoval člen středočeské ČSSD Kamil Choc, figurující v kauze kolem České pošty. Choc údajně chtěl třímilionový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Úplatek měl pomoci spor řešit. 

salto ( 7. září 2015 10:29 )

Opakuji se, ale ona ta pravda a láska...

Zobrazit celou diskusi