Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vysokoškolákům začíná semestr. Co za změny vás čeká na vysoké?

Jaké změny vás čekají při nástupu na vysokou školu?
Jaké změny vás čekají při nástupu na vysokou školu?  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
21. září 2015
20:40

Na přelomu zaří a října startuje na vysokých školách zimní semestr. A ti, kteří nastupují do prvních ročníků, se můžou hodně divit. Středoškolský přístup se od toho vysokoškolského totiž značne liší. Blesk.cz přináší přehled největších změn, která vás čekají.

Během studia na vysoké škole vás nikdo nehlídá a nehrozí vám neohlášená písemka. Každý je na vysoké škole sám za sebe. Vyúka probíhá formou přednášek a seminářů, případně cvičení.

Na přednáškách není účast povinná, ale každý vám řekne, že se vyplatí je navštěvovat. Na seminářích se toleruje jen určitý počet absencí, ale s omluvenkou nepochodíte. Pokud budete mít absencí víc, může to ohrozit úspěšné absolvování semináře, nebo dokonce zápočet.

Už žádné pětky

Ne vždy budete hodnoceni známkami a pokud ano, tak už vám nehrozí žádná pětka - známkování je od jedničky do trojky, případná čtyřka se rovná neúspěchu.

Známky obdržíte za písemné či ústní zkoušky, někde udělují i písmena. Zápočty se udělují za seminární práce a někdy právě i za návštěvu seminářů. Každý škola má navíc svůj kreditní systém. Zjistěte si konkrétní požadavky, tedy jaký počet kreditů je nutný k absolvování studia nebo jednotlivých semestrů.  

Nepravidelný rozvrh a žádné zvonění

Škola vám poskytne rozvrh, případně si ho budete sami sestavovat. Jeden den můžete být ve škole od rána do večera, druhý den třeba hodinu. Předměty se dělí na povinné, povinně volitelné a volitelné. Už z označení je jasné, že povinné předměty musíte absolvovat všechny, z povinně volitelných si můžete vybrat předepsaný počet.

Začátek a konec hodiny určuje příchod a odchod přednášejícího. Připravte se, že budete muset udržet pozornost 90 minut. Nejsou předepsané ani žádné přestávky, ty záleží na vašem rozvrhu.

Každý učitel není profesor

Nejjednodušší je nakoupit studijní materiál v prodejně skript, která by měla být součástí každého univerzitního komplexu. Pokud chcete ušetřit, nakupte od spolužáků z vyšších ročníků. Ještě levněji vás vyjde školní knihovna, ale tam se připravte, že na skripta budete několikátí v pořadí.

Už žádná pololetí, nově budete mít zimní a letní semestr. Zimní začíná zpravidla na konci září a končí v únoru. V lednu a únoru budete mít zkouškové období a pokud jej uzavřete úspěšně, čeká vás letní semestr.

Na střední škole jste zřejmě oslovovali pedagogy jako „profesory“, na vysoké škole však pozor. Učitele oslovujte nejvyšším dosaženým titulem. Pokud má ovšem přednášející akademickou funkci, volte tu, tedy „pane děkane“, apod. A pokud si nebudete vědět rady, řekněte dotyčnému zkrátka „pane doktore“. Nějaký doktorát má z vyučujících většinou každý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi