Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocnice exsenátora Drymla odmítá vyšetřit pacienty VZP. Prý kvůli dluhům

Jste klient VZP? V nemocnici Vrchlabí vás už neošetří.
Jste klient VZP? V nemocnici Vrchlabí vás už neošetří.  (Autor: Blesk - Jitka Pecharová)
Autor: ČTK - 
18. září 2015
10:45

Soukromá Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku od pondělní 21. září zastavuje plánované operace a vyšetření pojištěnců VZP. Podle ředitele a bývalého senátora Vladimíra Drymla dluží pojišťovna více než 20 milionů korun za prokázanou zdravotní péči. VZP uvedla, že vůči nemocnici nemá žádné finanční závazky, ale je připravena jednat.

„VZP svým jednáním ohrožuje poskytování zdravotní péče pro 35 tisíc stálých obyvatel regionu a 50 tisíc návštěvníků Krkonoš, tento fakt je obzvláště nebezpečný před nadcházející zimní sezónou,“ uvedl ředitel nemocnice Dryml.

Podle něj již nemocnice začala mediální kampaní informovat své klienty, kteří jsou pojištěnci VZP, o možném vypovězení smlouvy s touto pojišťovnou. Zároveň zřídila centrum, kde nabízí pomoc se změnou zdravotní pojišťovny všem pojištěncům VZP, kteří se nadále chtějí v nemocnici léčit.

VZP: Je to snaha vynutit si víc peněz na úkor jiných

Podle VZP vedení vrchlabské nemocnice odmítá akceptovat vyúčtování péče za rok 2014, které bylo naprosto v souladu se standardními úhradovými mechanismy a s úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví.

„Ze strany managementu vrchlabské nemocnice jde o snahu vynutit si tímto způsobem a na úkor ostatních výrazně vyšší platby za péči, než jaké mají všechna zdravotnická zařízení v Česku,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

VZP uvedla, že pokud nemocnice skutečně přistoupí k tomu, že udělá z tří tisíc klientů VZP v dané spádové oblasti rukojmí, zajistí jim pojišťovna péči u ostatních smluvních partnerů, kterých má v dané oblasti dostatek.

Problémy i s jinými pojišťovnami

Vrchlabská nemocnice již loni v listopadu pohrozila VZP exekucí, protože od ní prý nedostala zaplaceno za poskytnutou smluvní péči v roce 2013 téměř 4,5 milionu korun. VZP se tehdy ohradila, že své závazky prý řádně hradí.

V minulosti vrchlabská nemocnice vypověděla smlouvy například Vojenské zdravotní pojišťovně či Oborové zdravotní pojišťovně zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

Z Drymlova vyjádření vyplývá, že kromě klientů VZP není poskytování zdravotní péče nijak omezeno.

majojo ( 18. září 2015 13:51 )

Jak to tak sleduju, spousta lékařů si nějakou tu komedii s Hippokratovou přísahou vůbec nepřipouští.

moiaza ( 18. září 2015 11:37 )

 Na podobné věci si musíte v Havloidním kapitalismu zvykat. Chtěli jste to, máte to. A už nefňukejte.

Zobrazit celou diskusi