Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Unikátní česká známka Nicholase Wintona: V Praze ji převzala jeho dcera

Autor: rvs - 
15. září 2015
20:03

Dcera Nicholase Wintona Barbara Wintonová převzala v Praze známku, kterou k poctě jejího otce, zachránce židovských dětí, vydala nedávno Česká pošta. Známka je světovým unikátem. Statečný muž, který pomohl v počátku druhé světové války stovkám dětí vycestovat z tehdejšího Československa a zachránit se tak před téměř jistou smrtí, zemřel počátkem července ve 106 letech.

„Jsem dojatá,“ reagovala dcera Nicholase Wintona, když jí vedení České pošty předalo známky s portrétem jejího tatínka. Ten z nacisty obsazeného Československa zachránil 669 židovských dětí.

Když Barbara Wintonová v Praze podepisovala maketu známky s portrétem svého otce, měla v očích slzy. „Je to pro mne emocionální okamžik, tatínek zemřel před několika měsíci. Přestože byl již v požehnaném věku, jeho smrt pro mne byla veliký šok,“ řekla.

Barbara ihned požádala o známky, které by mohla nalepit na pohledy pro svoji rodinu v Británii. Její dcera, syn i bratr budou za ně podle jejích slov velice rádi. A jak sama vzpomíná na hrdinství svého tatínka? „Jako dítě jsem se o jeho činu dozvěděla, ale nebylo to nic, co bychom doma často probírali,“ řekla.

Česká známka se sirem Nicholasem je světový unikát

Česká pošta vydala vydala známku letos, nedlouho po Wintonově smrti, jako první na světě, ještě dříve, než to udělala pošta britská. Ta má její vydání v plánu na příští rok. Známku navrhl grafik Zdeněk Netopil a vyšla v počtu 750 tisíc kusů. Za 14 dní, co je v prodeji, se prodalo již 70 tisíc kusů těchto známek.

Zobrazit celou diskusi