Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zamávali a zmizeli. Americký konvoj v noci opustil Česko

Z Vyškova vyjela kolona v 18 hodin, Česko opustila po půlnoci.
Z Vyškova vyjela kolona v 18 hodin, Česko opustila po půlnoci.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mts - 
15. září 2015
07:15

Česko v noci na úterý opustil americký vojenský konvoj, který míří na cvičení NATO do Maďarska. Od pondělní 18. hodiny se začal v šesti vlnách přesouvat přes hraniční přechod v Lanžhotě na Břeclavsku na Slovensko. Poslední vůz opustil zemi v 00:45.

Přesun proběhl bez větších potíží. Americkým vojákům na jejich cestě z německého Bavorska poskytla zázemí vyškovská vojenská akademie. Vojáci v ní přenocovali a dotankovali palivo do vozů. Po pondělní snídani se věnovali údržbě strojů.

Na odjezd první vlny vozidel se přišlo podívat ke kasárnám několik desítek lidí, především s malými dětmi, z nichž mnozí si prohlíželi americká bojová vozidla. Kontakt s lidmi se omezil na mávání.

Konvoj tvoří 550 vojáků, 150 vozidel a 54 návěsů. Trasa byla naplánovaná z Vyškova po silnici R46 do Brna a z něj po dálnici D2 na hraniční přechod se Slovenskem Lanžhot-Brodské.

Vojáci měli v Česku přestávky na dotankování paliva u Stříbra na Plzeňsku a u Bernartic ve středních Čechách na dálnici D1. Rychlost kolony byla kolem 80 kilometrů za hodinu, příznivci Američanům mávali podél cesty a na dálničních nadjezdech. Českem už ve středu a ve čtvrtek minulý týden projel předsunutý tým, který cestu pro hlavní část konvoje připravil.

Podobný americký konvoj projel Českem na přelomu března a dubna. Vzbudil tehdy značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic, kudy projížděli.

Důvodem tehdejšího zájmu byla i vyhrocená situace na Ukrajině a ruský podíl na ní. Konvoj byl proto vnímán jako symbolický vzkaz USA o podpoře východoevropským spojencům.

tgbg ( 15. září 2015 17:20 )

Rusko je rozlezlé na největším území, ze všech států na světě. To mu ale nestačí. Stále zakládá nové válečné konflikty a zabírá další a další území okolních států. Rusko je dnes exemplárním příkladem fašistického státu.

vladimir1950 ( 15. září 2015 11:33 )

Proč se pak divit Putinovi, že reaguje,jak reaguje, když jsou ty "americké mírotvorné sbory" rozlezlé po celém světě. Místo toho, aby se spojili USA a Rusko proti ISIS, Rusko kritizují, když chce zasáhnout. .Dementní politika Komu to prospěje?

naidka ( 15. září 2015 11:31 )

Omyl. V pátek a v sobotu se budou po stejné trase vracet zpět na německou základnu, takže kdo nestihl vytáhnout mávátko, bude mít ještě příležitost.

gabreta ( 15. září 2015 10:13 )

Ty ses dostal zase z klecovýho lůžka a svěrací kazajky? Jak ty to děláš?

dzelo ( 15. září 2015 09:30 )

Těch vší amerických se jen tak nezbavíme proslýchá se že Sobotka jede do USA dojednat dohodu o zřízení vojenské základny těchto lumpů v Brdech!

Zobrazit celou diskusi