Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Houbaři a výletníci, pozor v lese. Myslivcům začala sezona

Policisté každoročně provádějí dechové zkoušky u myslivců. (Ilustrační foto)
Policisté každoročně provádějí dechové zkoušky u myslivců. (Ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesk)
Autor: kle, ČTK - 
12. září 2015
06:00

Aktuální počasí láká k houbařským výpravám do lesů i k výletům do přírody. V září však začíná také hlavní myslivecká sezona. Pozor by si měli dát nejen výletníci, ale také samotní myslivci. Podle nového občanského zákoníku není živé zvíře věc. Jen loni řešila přitom Česká pojišťovna desítky zastřelených psů.

Návštěvníci lesů a venkova vůbec by se neměli zaleknout střelby, kterou možná uslyší. Pokud ovšem nebude nebezpečně blízko. V září začíná myslivcům hlavní lovecká sezona. Zkracují se dny a chladná rána s nastupujícím podzimem předznamenávají začátek jelení říje. Od září se loví srnci, daňci, mufloni či jeleni siko. Myslivci vyrazili také na první hony divokých kachen. Také ty mohou střílet od 1. září. Od října přijdou na řadu bažanti a později zajíci.

Střílejí po lidech i psech

Okresní soud ve Vyškově se bude znovu zabývat případem, kdy opilý myslivec předloni na Vyškovsku zastřelil trampa nocujícího na poli. Obviněný tvrdí, že střílel na srnce. Myslivec měl v době střelby v krvi 0,28–0,43 promile alkoholu. Devětadvacetiletého spícího muže usmrtil na místě jedinou střelou z kulovnice do hlavy.

Českomoravská myslivecká jednota na případ pravděpodobně dobře pamatuje, protože na svých stránkách všechny myslivce vybízí k opatrnosti. „Jedná se o první společné lovy po dlouhé přestávce, proto buďme opatrní při manipulaci i vlastní střelbě,“ stojí na mysliveckém webu.

Kromě nejtragičtějších případů, kdy myslivec vystřelí na člověka, evidují pojišťovny také mnoho případů postřelených či zastřelených loveckých psů jiným myslivcem. Při honech se totiž psi pohybují přímo v místech střelby a zásah psa bohužel není ničím neobvyklým.

„Nejčastějšími pojistnými událostmi, které pojišťovny s myslivci řeší, jsou postřelení cizího psa při lovu. Podobných případů řeší jen Česká pojišťovna desítky ročně,“ říká Lucie Urbanová, právnička České pojišťovny.

Změny v zákoníku myslivce zamrzí

Myslivci mohou napáchat nemalé škody, za které podle nového občanského zákoníku ponesou plnou odpovědnost. Zákoník se výrazně změnil u odpovědnosti vlastníka zvířete.

„Dříve odpovídal majitel za škodu pouze tehdy, když ji prokazatelně zavinil - například neuvázal psa, ten utekl a zadávil sousedovi několik chovných slepic či způsobil dopravní nehodu. Dnes platí takzvaná objektivní odpovědnost, tedy majitel je za škodu způsobenou zvířetem odpovědný vždy, a to bez ohledu na to, zda ji zavinil, nebo ne,“ vysvětluje právnička.

Pro myslivce, který nehodu způsobil, to může mít velmi nepříjemné finanční následky. Pořizovací cena loveckých psů se pohybuje minimálně okolo 20 tisíc korun - jedná se zpravidla o chovné psy s rodokmenem. Běžné však v těchto případech je, že pojišťovna za psa s výcvikem a loveckými zkouškami vyplácí částky kolem 60 až 100 tisíc korun.

Živé zvíře zároveň již také není zákonem bráno jako věc. Dokud za věc považováno bylo, jeho hodnota byla posuzována jako u neživých věcí a při jeho léčení se tedy de facto zvažovala i určitá „totální škoda“. Vzhledem k tomu, že nová legislativa pohlíží na zvíře jako na živého tvora, náklady na jeho léčení mohou výrazně přesáhnout jeho hodnotu. „Z praxe mohu uvést příklad, kdy jsme za těžce zraněného jezevčíka, kterého napadl jiný pes, vyplatili 90 tisíc korun,“ říká právnička.

Policisté v souvislosti s myslivci vyšetřovali za poslední roky několik tragických událostí. V roce 2012 byl během honu postřelen na noze devětatřicetiletý muž na Jesenicku. Ve stejném roce devatenáctiletý střelec postřelil brokovnicí devětapadesátiletého muže, který na honu v Henčlově na Přerovsku naháněl zvěř. V únoru 2012 zemřel šedesátiletý myslivec na střelné poranění při lovu bažantů na Olomoucku. Byl zasažen do hrudníku.

lobotom ( 4. října 2015 20:12 )

Pozor by si měli dávat jen a pouze myslivci. Pokud bezpečně nevidí, do čeho střílí, tak prostě střílet nemá. Skutečnost je ale taková, že vražedný pud je neodolatelný a jakýkoliv zpozorovaný pohyb v lese rovná se okamžitě stisknout spoušť a prásk! Jejda, on to nebyl divočák ale houbař...

djaba ( 12. září 2015 21:45 )

Znám několik strejků myslivečků , kteří se tak trefí s bídou štamprlátkem do pusy .Když je vidím v akci na poli , mastím rychle pryč .

naidka ( 12. září 2015 10:59 )

Největší pozor by si měly dávat lišky a Maryšky.

Zobrazit celou diskusi