Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V lesích na Moravě se potuluje medvěd, zachytila ho fotopast

Autor: haj - 
1. září 2015
21:38

V lesích u Valašského Meziříčí se volně potuluje asi dvouletý medvěd. Nikdo ho zatím neviděl na vlastní oči, ale zachytila ho fotopast. Radnice města obyvatelům doporučila, aby si dávali na setkání s šelmou pozor.

S informací o toulajícím se zvířeti přišel web Valašského Meziříčí. „V lesích města Valašské Meziříčí, v lokalitě Podhájí, zachytila fotopast v noci na 1. září asi dvouletého medvěda,“ upozornil jednatel společnosti Městské lesy a zeleň Marek Netolička.

„Medvěd došel na vnadiště určené pro černou zvěř, kde hodoval v době od 20:10 do 21:04 hodin,“ popisuje Netolička. Podle něj jde o plachého jedince, kterého zřejmě vyhnali z původního teritoria v nedávné době páření.

„Radnice doporučuje lidem se chovat obezřetně,“ znělo varování na webu Valašského Meziříčí. Jak by měl ale člověk adekvátně zareagovat, pokud by se s medvědem setkal?

Medvěd je plachý a většinou se lidí bojí, ovšem pokud ho člověk překvapí, může i zaútočit. Důležité je si zvířete nevšímat, nepanikařit, působit klidně a nedělat žádné rychlé pohyby. Pomalu se od zvířete vzdalovat a rozhodně se mu nedívat do očí. Při útoku této šelmy se doporučuje sbalit do klubíčka a chránit si hlavu.

 

 

Zobrazit celou diskusi