Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dvě Češky v syrském království temna. Vyrazily tam, odkud uprchlíci utíkají

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. srpna 2015
18:00

Vydaly se do Sýrie, aby zmapovaly osudy lidí, kteří odtud kvůli vleklé občanské válce a krvavým bojům s Islámským státem utíkají. Češky Lenka a Markéta tak stanuly v místech, která ještě před třemi měsíci ovládali teroristé z IS.

Jejich doprovod tvoří jen překladatel, člověk znalý místních poměrů zvaný fixer a trojice kurdských vojáků z Lidových obranných jednotek (YGP). Odvážné Češky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová se vydaly fotit do Sýrie, aby si lidé dokázali představit, odkud syrští běženci vlastně prchají.

To vše ve spolupráci s projektem Charity ČR Archa pomoci, který se zaměřuje na lidi z Iráku a právě Sýrie, kde občanská válka trvá již přes 4 roky. A navíc se tam přidaly problémy s Islámským státem (IS).

Člověk tu pochopí, proč lidé prchají

Jde o zkušené cestovatelky, šéfredaktorka časopisu Lidé a země Klicperová je v této oblasti poněkolikáté. „Když je člověk tady na místě, rozumí tomu, proč odsud lidé prchají. Samozřejmě je ohrožuje válka, ale kromě toho nic nefunguje, nejde proud, voda, města a vesnice jsou v ruinách. Válka je všudypřítomná. A také je tu pořád Islámský stát, lidé mají strach, že se vrátí i na území, která už byla osvobozena. Žijí s tím, že fronta je někde 10, někde 30 km daleko a jsou v permanentním stresu. Každý má strach o život svůj i svých dětí a chce se odsud dostat pryč,“ řekla Blesk.cz Klicperová.

Není to přitom tak dávno, co se z podobné cesty vrátila s kolegyní – válečnou reportérkou Jarmilou Štukovou, s níž zamířily společně i na frontovou linii. Štukovou však nyní vystřídala po boku Klicperové novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová z organizace Femisphera, která se zabývá především osudy žen v zemích třetího světa.

Severní Sýrii označuje Klicperová za království temna. Jedná se o zpustlou a válkou sužovanou zemi, která se tolik liší od některých moderně fungujících měst v sousedním Iráku. „Ten rozdíl je obrovský. Když přijíždíte ze severního Iráku, tak míjíte taková města, jako je třeba Dohuk,“ vzpomíná na jedno z center iráckého Kurdistánu. Jde o město s poměrně moderní infrastrukturou, širokými ulicemi, obchoďáky a tradičními bazary, kde kromě arabského zboží seženete i západní hamburger.

„Pak ale přejedete na plechové loďce řeku do oblasti, kde se těží ropa a kde se jako umrlci tyčí ze země ropná kladiva. Následují rozbořené vesničky a hliněné domy, silnice na úrovni našich okrsek či spíše polňaček,“ popisuje Klicperová aktuální zážitky ze severní Sýrie. Upozorňuje, že tuto část režim syrského diktátora Asada, proti kterému vzbouřenci v občanské válce bojují, poněkud zanedbával.

„Takhle vypadá Sýrie... Území spravované Kurdy jménem Rojava po překročení hranice z Iráku. Jako když z Miroslavovy říše přejdete do království temna,“ uvádí Klicperová. „Takhle vypadá Sýrie... Území spravované Kurdy jménem Rojava po překročení hranice z Iráku. Jako když z Miroslavovy říše přejdete do království temna,“ uvádí Klicperová. | Archiv L. Klicperové a M. Kutilové

Svou říši zde pak chtěli rozvinout také bojovníci ISIS. A podařilo se jim to, než je kurdské milice po lítých bojích opět vyhnaly. Přesný cíl naší cesty teď nebudeme sdělovat – z bezpečnostních důvodů. Jsme ale na území, kde ještě před třemi měsíci byl Islámský stát,“ upozornila po telefonu Klicperová, než se signál (jako už poněkolikáté) přeruší. Všichni přitom doufají, že jejich pečlivě plánovaná akce bude mít hladký průběh. A podaří se přitom i pomoci těm, kteří to potřebují. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

v.wanousova ( 30. srpna 2015 10:48 )

 Opět výborná informovanost!!!Proč nenapíšete,že oblast je poušť? Město Kámešli bylo před válkou nádherné,a nikdo by nevěřil, že je v poušti. Chcete ukázat Syrii jen v špatném světle.

aronak ( 26. srpna 2015 22:28 )

Asi jim holky říkaly, jak si to tam v zajetí užívaly. A náš stát je asi natolik bohatý, že bude opět platit tučné výkupné.

hilca ( 26. srpna 2015 21:52 )

Zase rodina bude prosit stát,aby je našli,kdo je tam poslal,

janka69 ( 26. srpna 2015 21:21 )

dve blbé Irenka a Vlastička mali by ich zobrať do parády originál islamisti - nech sa potom takto s nimi odfotia pekne vysmiate.... a tých utečencov si nasťahujú k sebe domov ....

hofihofi ( 26. srpna 2015 20:47 )

meli ale je vyhodnejsi vyzirat ty co maji, to delavali odjakziva cikani bez prijmu, oni to mistni nejak chvili snaserli a potom hura

Zobrazit celou diskusi