Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rozváděli se 12 let, chtějí od státu odškodné 7 milionů. Ústavní soud jim dal naději

Kvůli průtahům rozvodu se žena nemohla vdát za nového partnera, navíc trpěly i děti. (ilustrační foto)
Kvůli průtahům rozvodu se žena nemohla vdát za nového partnera, navíc trpěly i děti. (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Jiří Nováček - 
18. srpna 2015
11:51

Neuvěřitelných 12 let se vlekl rozvod Jany Krátké a Evžena Voleského z Brna. Žena se kromě jiného během té doby nemohla vdát za nového partnera, s nímž žila ve společné domácnosti. V nejistotě žily i dvě tehdy malé děti, řešil se totiž způsob péče o ně. Pár nyní žádá od státu odškodné ve výši téměř sedmi milionů korun za justiční průtahy. Ústavní soud rozhodl, že případ se vrátí k městskému soudu.

Zoufalá rodina si stěžovala na úřední šikanu u Ústavního soudu. Od státu žádá bezmála sedm milionů korun odškodného za justiční průtahy a způsobenou psychickou újmu. 

Ústavní soud dal v pondělí rodině naději, že se spravedlnosti a možná i peněz přece jen dočká. Rozhodl, že vše se musí vrátit na začátek. Případ tak bude znovu posuzovat městský soud.

Přiměřená délka soudního řízení jako pravidlo musí být dodržena,“ řekl pro Blesk.cz soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk (54). 

Ústavní soud sice podle něj nepředjímá výsledek sporu, teď už by ale žaloba rodiny, podaná podle zákona o odpovědnosti státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci, měla mít naději na úspěch

Návrh na rozvod byl podán v roce 1994, manželství bylo ale pravomocně ukončeno až na podzim 2006. 

V podobném sporu žaloval Česko bývalý wimbledonský vítěz Jan Kodeš. Od státu nakonec dostane 530 tisíc korun za nepřiměřeně dlouhé soudní vypořádání majetku po rozvodu. 

Přiměřená délka řízení musí být dodržena, říká soudce zpravodaj Fenyk. Podívejte se na video: 

Video  Přiměřená délka řízení musí být dodržena, říká soudce zpravodaj Fenyk.  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi