Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vydírání, korupce a uplácení. To vše měl na šéfa věznic zkusit Rathův bachař

Autor: ČTK, sou - 
17. srpna 2015
18:40

Je to případ, který otřásá českým vězeňstvím. Šéfa Vězeňské služby ČR Pavla Ondráška měl jeho podřízený Tomáš Líbal zkoušet zastrašovat a uplácet. On to ale hbitě tlumočil ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi (za ANO) a pro Líbala si teď policisté došli rovnou do litoměřické vazební věznice, kde úřadoval.

Důvodem zadržení je mimo jiné i vydírání a podezření z korupce a uplácení přímo mé osoby," uvedl na mimořádném brífinku generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek. Toho tento případ překvapil svým rozsahem.

Když před rokem a půl nastoupil do funkce, předem avizoval prošetření všech zakázek. Stal se tak pro některé skupiny lidí a politiků podle svých slov nepohodlným. Dokonce se prý pokoušeli o diskreditování jeho osoby.

Do této kampaně proti mně se zapojila i některá média, zpochybňována byla především moje personální rozhodnutí. Dnešní události ukazují, že tato moje rozhodnutí byla správná," zdůraznil.

Dále uvedl, že se nenechá zastrašit a i nadále bude trvat na průhlednosti a transparentnosti všech zakázek Vězeňské služby. Vedle údajného vydírání se kauza týká i právě některých jejích zakázek. Počet ale Ondrášek nechtěl upřesnit, aby neohrozil šetření inspekce. Stejně tak odmítl jmenovat konkrétní osoby.

Horká linka s ministrem Pelikánem

Od prvopočátku byl o celém případu vydírání a pokusu o úplatek informován i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ondrášek měl po celou dobu jeho podporu. „Aféra prospěje k nápravě pověsti Vězeňské služby,“ uvedl Pelikán na brífinku. Uvedl ale také, že by bývalý ekonomický náměstek Tomáš Líbal neměl být odsuzován do konce prošetřování.

Líbal, který na generálním ředitelství působil za Ondráškova předchůdce Petra Dohnala. Ve své funkci skončil loni v srpnu. Ondrášek jeho místo zrušil v rámci reorganizace řízení sboru.

V Litoměřicích byl několik měsíců ve vazbě někdejší poslanec a hejtman David Rath, který si má sám za korupci odsedět osm a půl roku vězení.

hofihofi ( 17. srpna 2015 20:45 )

A co to ma spolecneho s Rathem, jak Blesk silne zduraznuje?

Zobrazit celou diskusi