Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Víc zadnic ve vedení věznic? Pelikán řeší možné dvojvládí

Nová dvojka? Povedou Petr a Pavel Vězeňskou službu spolu?
Nová dvojka? Povedou Petr a Pavel Vězeňskou službu spolu?  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: Klára Brunclíková - 
25. června 2015
05:20

Už jen 5 dní zbývá ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi, aby rozhodl o osudu odvolaného šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Termín, kdy přesně rozhodnutí padne, ale ministerstvo spravedlnosti zatím nezná. Pokud Dohnal uspěje, Česko zažije další dvojvládí - podobně jako s policejními prezidenty.

Lhůtu na rozhodnutí ministrovi dal pražský městský soud, který uznal, že ministerstvo celou věc s Dohnalem zbytečně natahuje. Resort mu navíc musí zaplatit 18 000 korun jako náklady soudního řízení. Bývalý šéf Vězeňské služby podal proti svému odvolání rozklad. Ani po více než roce mu ale ministerstvo nedokázalo dát rozhřešení. 

Jestli Dohnal uspěje, Vězeňská služba bude mít najednou dva šéfy. Opakovala by se tak podobná situace jako s policejními prezidenty. Exministryně Válková totiž na Dohnalovo místo jmenovala Pavla Ondráška.

O tom, že se Dohnal do funkce opravdu vrátí, se už čile spekuluje v kuloárech. Ministr to dnes nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

„Vzhledem k tomu, že jde o správní řízení, nemohu bohužel poskytnout žádný komentář do doby, než bude rozhodnutí vydáno a doručeno účastníkům,“ řekl Blesku Robert Pelikán.

Na otázku, jestli se s ministrem spravedlnosti kvůli případnému návratu do čela Vězeňské služby už sešel, odpověděl Dohnal jen stroze. „To opravdu nechci komentovat,“ řekl odvolaný generální ředitel.

„Chci, aby došlo k naplnění spravedlnosti, ovšem nelpím na schůzce s panem ministrem. Jsem nakloněn dohodě,“ doplnil pro Blesk Dohnal. Ještě před měsícem se ale exšéf věznic nechal slyšet, že se chce na své původní místo vrátit.

Pelikán si asi láme hlavu

Ministr spravedlnosti měl původně v plánu lhůtu, kterou dostal na rozhodnutí, zkrátit a výsledek sdělit Dohnalovi dřív. Teď už je ale jasné, že to nevyšlo.

Budou se o post prát, nebo nakonec oba ostrouhají?

Mluví se ale i o tom, že pod současným generálním ředitelem Pavlem Ondráškem, kterého do funkce popostrčila Válková, se teď nebezpečně kýve židle. Výsledkem by tak mohlo být i to, že místo dvou šéfů by úřad nakonec neměl ani jednoho.

Bývalá ministryně Helena Válková Dohnala odvolala na začátku loňského dubna. Důvodem byla prý ztráta důvěry a údajné problémy v hospodaření. Řízení o rozkladu pak ale přerušila do té doby, než Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetří údajně předraženou zakázku z Dohnalovy éry.

Dohnal vidí své odvolání jako nezákonné a bezdůvodné.

kerloss ( 25. června 2015 23:15 )

vsichni se serou jen do vedeni za velky prachy ale makat se nikomu z nich nechce pakum jednem.

bandour ( 25. června 2015 09:27 )

dva naprosto bezcenní lidé

zlymikes ( 25. června 2015 05:53 )

Soud dal lhůtu - jinými slovy- bez rozhodnutí soudu se v této zemičce nebude defekovat /vyprazdňovat se/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa