Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Experti o zdravém koupání: Jak vybrat koupaliště pro malé děti a je bazén doma výhra?

Víte, jak udržet vodu v bazénu čistou pro sebe a své děti?
Víte, jak udržet vodu v bazénu čistou pro sebe a své děti?  (Autor: Foto: M. Měsková, D. Malík)
Autor: Andrea Ulagová - 
14. srpna 2015
18:00

Toužíte mít osvěžení v podobě bazénu na vlastní zahradě? Počítejte s náročnou údržbou, zvláště v teplém počasí. Pokud máte na zahradě třeba jen malý nafukovací bazén, je lepší udržovat vodu čistou. Blesk.cz vám přináší rady, jak udržet váš bazén čistý. Zároveň vám poradíme, jaká voda je vhodná pro koupání vašeho dítěte.

Na chatu Blesk.cz odpovídali Ondřej Čapek, ředitel Baby Clubu Juklík, a Radek Jonáš, konzultant ministerstva zdravotnictví pro vyhlášky ohledně kvality vody v bazénech pro plavání kojenců.

Pokud chcete vzít své dítě na veřejné koupaliště, musí mu být více než jeden rok, pokud se nejedná přímo o bazén určený pro kojence a batolata. „Brouzdaliště na veřejném koupališti rozhodně neriskujte,“ radí Čapek. „Raději napusťe dítěti vaničku,“ dodává.

Péče o vodu v bazénech je v ČR podle odborníků na vysoké úrovni. Kvalita vody je ovšem závislá hlavně na tom, jak se o bazén stará provozovatel. Pokud se tedy rozhodujete, zda jít plavat s dítětem do chlórované, či slané vody, tak ani jedna z nich není lepší, nebo horší.

„Dejte na vlastní pocit z návštěvy daného klubu s bazénem,“ radí odborníci. „Pokud jste na rozpacích, nechte si ukázat protokoly o kvalitě vody. Dobrý provozovatel vám je jistě dá k nahlédnutí.“

Pokud jste alergik, je pro vás lepší jít si zaplavat do bazénu s mořskou vodou než do chlórovaného bazénu.

V teplém počasí měňte často vodu a používejte bazénovou chemii

Pokud máte zahradní bazén, je nutné udržovat vyvážené pH, měnit vodu a používat chlór a vločkovač, který sráží nečistoty. Voda je živý organismus a její údržba je náročná, i když zvolíte bazén se slanou vodou.

Používejte bazénovou chemii na základní úpravu pH a chloraci.

Ideální pH v bazénu je 6,5–7,0. Čím nižší pH, tím vyšší účinnost.

Pokud nemáte v bazénu filtraci, voda se rychleji kazí, měňte ji proto častěji.

Na čistění nepoužívejte modrou skalici, používala se v minulosti, nyní je zakázána.

Zobrazit celou diskusi