Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miliony much útočí! Svědčí jim sucho, vyschlá půda a nezaoraný hnůj

Autor: Zbyněk Schnapka - 
7. srpna 2015
11:20

Vedro a mouchy decimují obec Zhoř na Tachovsku. Miliony much útočí na obyvatele. Místní mají jasno! Je sucho, půda je jako kámen, a tak se nepodařilo pořádně zaorat slepičí hnůj v polích. A právě odtud se mouchy šíří.

Dotěrné mouchy se do vesnice dostaly z obrovských hromad slepičího hnoje, který zemědělci vyvezli na pole kolem obce. I když starosta Karel Starý (35) dojednal, aby farmáři hnůj zaorali do polí, nepomohlo to. „Much je ještě více než před tím a stále přibývají,“ říká Starý.

Dotěrný hmyz tak místním ztrpčuje život už tři týdny. „Nedá se tady žít. Uvařím vnučce Lauře (2) oběd, a než vezme příbor do ruky, má talíř obsypaný mouchami,“ popisuje utrpení babička Božena Němcová.

Sousedka Helena Šimková (72), chce-li vydržet venku, chodí na zahradu jako včelař do včelína. „Mám klobouk se sítí proti hmyzu. Když chci jít dovnitř, jdu přes kotelnu, a stejně mi tam mouchy vlítnou. Žiji tu už 43 let, ale takovou pohromu jsem ještě nezažila,“ říká Šimková.

Ona i místní mají jasno. „Je sucho, země je tvrdá jako kámen. Kvůli tomu zemědělci zorali pole tak, že hnůj pořádně nepřekryli. Mouchy se tam líhnou a létají do vsi,“ míní Šimková. „Myslím si, že mouchy s hnojem vůbec nesouvisí. Ve Zhoři mají koně a dobytek. Mouchy jsou odtud,“ tvrdí zemědělec Václav Nedvěd. To starosta odmítá. „Máme tady pár krav a koní. Ale z toho to není. Nikdy dřív tady mouchy nebyly,“ dodává Starý.

Starosta nabízí řešení

Hromady slepičího trusu v polích a miliony much. To vše je podle zákona v pořádku. „Zemědělci mohou hnůj na poli skladovat, než ho zaorají. Je potřeba změna zákona. Rozlišit hnůj kravský a slepičí. A stanovit, že slepičí se nebude moci na polích skladovat, ale rovnou se zaorá,“ míní Starý.

lilianak ( 9. srpna 2015 13:46 )

Hloupá jste vy. Podívejte se na archiv zpráv. Když o tom nic nevíte, tak to nekomentujte. Ti lidé nemohou za to, že jsou slepičince jezeďáky špatně zaorané. Mimochovem, není to poprvé. Už v roce 2007 tohle bylo někde na Domažlicku a také díky slepičincům. A pří takové apokalypse jsou nějaké sítě na dvě věci....

lilianak ( 9. srpna 2015 13:43 )

Jste na hlavu, osobo. To není jedna rodina, to je celá vesnice a pár vesnic v okolí.

fojtikovic ( 9. srpna 2015 07:58 )

zelena.karkulka ( 8. srpna 2015 23:23 )

 To je strašný mrdník a ne postel, k zblití.

nemocna ( 7. srpna 2015 17:33 )

Pořidte si sítě do oken i dveří co vedou ven, stačí rám na něj sít a když se jde ven polácat na sít odletí a může se v klidu projít také zpět a v domě nebudete mít žádný hmyz i když je přes dvůr chlév s krávami, tolik much co máte doma není u nás ani ve chlévě, také máme na poli za domem hnůj od JZD, jen se postarat a to včas, jak můžete v tomto spát?? jíst, pít?? chudáci děti, mucholapky jsou k ničemu! dejte si sítě a máte klid!

Zobrazit celou diskusi