Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máme informace o unesených Češích v Libanonu, prozradil Zaorálek

Nové informace nechce nikdo přiblížit.
Nové informace nechce nikdo přiblížit.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, bru - 
24. července 2015
11:15

České úřady mají nové informace o pětici pohřešovaných Čechů v Libanonu, uvedl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Nechtěl je upřesnit, bude se zkoumat jejich věrohodnost. Ministr Zaorálek uvažuje i o tom, že by kvůli pěti pohřešovaným Čechům navštívil Libanon, aby jednal s tamními politiky. Únos zůstává jednou z možných verzí.

Mohu říci, že máme některé nové informace a ty v této chvíli budeme prověřovat. Budeme zkrátka ověřovat jejich věrohodnost,“ uvedl ministr. „Je to více informací a nás teď čeká, abychom zkoumali, jak jsou přesné a jak se s nimi dá dále pracovat,“ dodal bez dalších podrobností.

Podle Libanonců má případ kriminální pozadí

I na základě těchto informací je podle Zaorálka únos stále jen jednou z hypotéz a existují i další varianty. Libanonský protějšek Džibrán Básil mu prý potvrdil informaci, s níž ve středu přišel libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk, že podle Libanonců má případ kriminální pozadí.

Je v té telefonické komunikaci určitý problém, proto uvažuju, že bych Bejrút navštívil,“ uvedl Zaorálek, který se kvůli tomu dnes znovu spojí s Básilem. „Bude ale záležet i na libanonské straně, jestli si vyhodnotíme, že by ta cesta byla účelná,“ poznamenal.

Po pohřešovaných vyhlásí pátrání

Zaorálek také oznámil, že policie v nejbližších dnech vyhlásí po pohřešované pětici pátrání a zveřejní jejich jména a fotografie. Dnes ještě nechtěl identitu zmizelých Čechů prozradit. Podle dřívějších informací se jedná o dva novináře regionální televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec a působil v Afghánistánu. Pohřešují se od minulé soboty.

xiioma ( 24. července 2015 14:17 )

Jenom aby se mu tam něco nepřihodilo,co bychom si bez toho tlučhuby počali.

meithl ( 24. července 2015 13:41 )

názor odjinud-Tonda Černý, Kralupy nad Vltavou Já tohodle patlumatlu prostě nemusím.. Všimněte si,když mluví a je si vědom kamery poblíž,jak má blažený výraz i když mluví o tragedii.Dopr..le kdo nás to zastupuje,to je tragedie napříč celým politickým spektrem..Už aby byly volby...Se budete divit vy tam nahoře.. ---------- Přemejšlím koho hodlá z tý smečky volit , nejmenší zlo?, které to jest?

meithl ( 24. července 2015 13:26 )

Zajmou i jeho, vyřvává to do světa.

majojo ( 24. července 2015 13:17 )

Snad aby tam letěl vádním letounem a ta zbylá místa obsadil uprchlíky - ovšem, podle četnosti jeho štábu soudě, by přivezli tak 1-2 kousky. No a ti by mu mohli posekat zahradu.

majojo ( 24. července 2015 13:15 )

Ten tupec nemá informace ani o tom, kam jezdí tramvaj č. 11 v Praze. Bože, my jsme tě museli něčím naštvat, že ná m přiděluješ do politiky furt takový blby!

Zobrazit celou diskusi