Prígl, jak tamní obyvatelé Brněnské přehradě říkají, je podle svých fanoušků možná jedinou vodní plochou na světě, u které veškerý lodní provoz obstarávají lodě s elektromotorem. Ministerstvo dopravy ale v březnu vydalo vyhlášku, která dovoluje i vyjetí plavidel s benzinovým a naftovým motorem.

Vyhláška je v nemilosti, i když povoluje pouze provoz malých lodí se spalovacím motorem. Na vodu tak můžou plavidla s výkonem do deseti kilowattů, což je asi pětina výkonu menšího auta. Čluny navíc musí plout jedině s ponorem, dosahují tak rychlosti maximálně 12 km/h.

Podle odpůrců je přehrada pro motorové čluny nevyhovující

Podle iniciátorů petice Brněnská přehrada bez lodí s benzinovými nebo naftovými motory je přehrada na navýšení lodního provozu malá. Její kaňon nesplňuje prý podmínky pro plavbu motorových člunů. Momentálně veškerou lodní dopravu zajišťují lodě s elektromotorem, které dokážou přepravit až 1120 lidí. Podle organizátorů petice je to dostačující. Jejich cílem je udržení celosvětového unikátu.

„Teď už máme přes tři tisíce podpisů a už se ji chystáme co nejdříve zaslat na ministerstvo dopravy,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Jahoda, který má petici na starosti. Navíc se bojí i o bezpečí plavců na přehradě. „Policie se nechala slyšet, že řidiči motorových člunů dodržují pravidla pouze z 10 procent,“ dodal Jahoda. Podle něj není výjimkou svěření řízení například kamarádům nebo dětem.

„Zabraňme zabíjení lidí!“ volá iniciátor petice

Autor petice připomíná i tragédii, která se před pár dny stala na přehradě Jesenice u Chebu. Policejní člun tam zabil plavce, který trénoval na triatlon. Policisté ho prý neměli šanci zahlédnout.