Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stísněnost a úzkost. Až polovina řidičů se bojí, když projíždí tunelem

Nový pražský tunelový komplex Blanka. Budou se řidiči bát projet?
Nový pražský tunelový komplex Blanka. Budou se řidiči bát projet?  (Autor: Facebook/Bajkazyl, Blesk - David Malik, Petr Novotný)
Autor: sou - 
22. července 2015
06:00

Pocit stísněnosti a úzkost. Tak to zažívá podle nové studie až 50 procent řidičů při průjezdu tunelem. Může za to prý blízkost stěn tunelu nebo velký rozdíl světelných podmínek při vjezdu a výjezdu z něj. Dopravní nehody v tunelech mívají velmi závažné následky.

Podle studie norských odborníků zhruba 20 procent řidičů pociťuje z průjezdu tunelem stísněnost a 50 procent řidiček dokonce úzkost. To většinou vede k tomu, že se snaží tunelem projíždět podle svého soudu nejbezpečněji, jak jen můžou.

„Tito lidé se vyznačují tím, že jedou pomaleji a drží se stranou. Snaží se být tímto v bezpečí, protože mají stísněný pocit,“ řekl pro Blesk.cz dopravní expert Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Od pomalých řidičů se v tunelu raději držte dál

Jenže tímto stylem jízdy můžou narušit určitou plynulost provozu a naopak tak zvýšit riziko dopravní nehody. Do určité míry vede úzkost ke zvýšení pozornosti, ale od určitého bodu je nebezpečná.

Řidič má pak neočekávané reakce. Například lidi trpící klaustrofobií uvádějí, že při jízdě tunelem zažívají nejednou pocit ztráty kontroly nad svým autem.

Pokud řidič cítí při průjezdu tunelem úzkost, měl by raději jet jinudy. (Ilustrační foto) Pokud řidič cítí při průjezdu tunelem úzkost, měl by raději jet jinudy. (Ilustrační foto) | Blesk - David Malík

„Pomalu jedoucí vozidlo v tunelu může být zrovna řízeno řidičem, který má problémy. Rozhodně na takové řidiče nenajíždět. V žádném případě se ho nesnažit rozjíždět problikáním nebo troubením a dodržovat od něj bezpečnou vzdálenost,“ dodal Budský.

Pokud si je řidič vědom problémů, které zažívá při průjezdu tunelem, měl by si podle odborníků najít raději objízdnou trasu. Bude asi o něco delší, ale on bude mít v autě neustále pocit bezpečí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi