Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

České SPZ na Ukrajině: Každé tři měsíce musí auto na minutu za hranice, tvrdí Čech

Autor: Matěj Smlsal - 
14. července 2015
17:30

Mnohé překvapilo, že během sobotní přestřelky v ukrajinském Mukačevu používali ultranacionalisté auta s českými SPZ. Jak ale zjistil Blesk.cz od Jaroslava Duspivy (29), který v oblasti donedávna žil, nejde o nic neobvyklého. Vozů s českou, slovenskou či maďarskou poznávací značkou tam podle něj jezdí kolem 40 procent. Mají ale zvláštní pravidla.

Auta s českými SPZ potkáte v ulicích Mukačeva běžně. Jaroslava Duspivu, který na Ukrajině bydlel od začátku loňského roku do letošního května, to překvapovalo jen zpočátku.

„Pocházím z Plzně. Když jsem v Mukačevu najednou viděl auto s plzeňskou značkou, tak jsem si říkal, jestli řidič není Čech. Byl to ale Ukrajinec, který mi plynule česky řekl, že u nás jen pracoval a koupil auto. Pak už jsem za českými značkami ani neběhal, protože mi bylo jasné, že v nich jezdí taky Ukrajinci,“ popisuje Duspiva.

Existují dvě varianty, jak se auta s českými SPZ do tamní oblasti dostávají. Ukrajinec ho buď koupí právě během pobytu v Česku a pak s ním odjede zpět do vlasti. Nebo si ho pořídí takzvaný bílý kůň, který ho poté odveze na Ukrajinu, někomu prodá, ale stále ho má hlášené na sebe.

Auta s jinými než ukrajinskými značkami podléhají zvláštnímu režimu. „Ukrajinci s nimi musí každých 90 dní přejet hranice. Třeba jen na minutu a vrátit se. Češi, kteří jezdí s českou SPZ na Ukrajině, mají tuto povinnost jednou za rok,“ tvrdí Duspiva.

Podle něj jezdí na Ukrajině jen 60 procent aut s ukrajinskou poznávací značkou, zbylých 40 procent tvoří české, slovenské, maďarské či rumunské SPZ.

Auto z přestřelky bylo kradené

Do sobotní přestřelky v Mukačevu, při níž dva lidé zemřeli a čtyři byli zraněni, se zapojilo i Audi Q7 se značkou 1AV 6666. Jak zjistil Blesk, majiteli zmizelo v květnu z pražských Strašnic.

Ačkoli se hned po krádeži SPZ objevila v celosvětové databázi kradených aut, ukrajinskou hranici vůz přejel. Jak to? „To je otázka na ukrajinské kolegy,“ nechtěl mluvčí policejního prezidia David Schön potvrdit domněnku o úplatku pro celníky.