Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

U plaché důchodkyně našli sbírku zbraní: Za války byla prý špionkou

Britská důchodkyně u sebe skrývala sbírku válečných zbraní - prý bývala špionka
Britská důchodkyně u sebe skrývala sbírku válečných zbraní - prý bývala špionka  (Autor: Internet)
Autor: ČTK - 
11. června 2015
09:28

Plachá důchodkyně, která prý měla kdysi co do činění s druhou světovou válkou a snad byla i špionka. Tak svou zemřelou sousedku charakterizovali lidé z její ulice v britském městě Twickenham. Úplně se nemýlili - policie našla na začátku roku v jejím domě mimo jiné funkční samopal a munici. Talentovaná lingvistka Eileen Burgoyneová hned po válce pracovala pro zpravodajské služby, napsal britský list The Telegraph.

Žena žila nenápadně ve své ulici přes 20 let, zemřela loni v 99 letech. Když stavební firma rekonstruovala její dům, narazila na zbraně i střelivo. Obvykle klidná Grimwood Drive pak zažila dramatickou scénu, když policie ulici uzavřela a dům prohledala. Z nalezených dokumentů vyplývá, že žena kdysi patrně pomáhala s výslechy vysoce postavených válečných zločinců.

Majetek Eileen Burgoyneové zdědila její sestřenice Georgina Woodová. "Když si vezmete velké světové události a konflikty, vždycky u toho byla, je to neuvěřitelné. Byla v Německu v roce 1945. Skoro nikdo, a tím méně ženy, by v té době nejel do Německa, byť jen na jedinou noc," řekla Woodová, která prý do smrti své příbuzné neměla o její existenci ani tušení.

Burgoyneovou poslalo "za kanál" vedení britských výslechových center, která existovala různě v Evropě, na Blízkém východě i v jižní Asii. Z pozůstalosti vyplývá, že sloužila ve dvou obdobích: v letech 1945–1947 a 1950–1953. Mluvčí metropolitní policie listu The Telegraph řekl, že není jasné, co přesně pro výslechová centra Burgoyneová dělala. V dokumentech je prý zmínka i o zničených spisech.

V pozůstalosti byla mimo jiné korespondence a telegramy britského War Office, což byl úřad britské vlády zajišťující chod armády, fotografie rozbombardovaného Hamburku a pozvánka do hotelu Kaiserhof v Německu, který ležel jen hodinu cesty od kontroverzního výslechového střediska v Bad Nenndorfu.

To bylo otevřeno po válce a sloužilo k výslechům nacistických vězňů a později i sovětských špionů. V roce 1947 ale bylo uzavřeno kvůli obviněním, že s vězni je špatně zacházeno. Podle novináře Iana Cobaina, který se zabývá mučením v poválečných výslechových centrech, mohla Burgoyneová pracovat jako zapisovatelka nebo jako tlumočnice.

Jeden ze sousedů staré paní Richard Markell listu The Telegraph řekl, že v ulici se šuškalo, že Burgoyneová je bývalá "špionka". Zbraně si podle něj nejspíš nechávala na ochranu nebo na vzpomínku na svou fascinující kariéru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi