Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pokusil se zabít spoluvězně, posedí si 30 let: Prý potřeboval vyventilovat napětí

Autor: ČTK - 
10. června 2015
15:13

Za pokus o vraždu spoluvězně kladivem stráví recidivista Patrik Kónya ve vězení dalších 30 let, poté bude zavřený v zabezpečovací detenci. Trest mu dnes potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. Mladík zaútočil loni v březnu ve valdické věznici, kde si odpykává 20 let za ubití otčíma. Státní zástupkyně pro Kónyu požadovala doživotí, podle soudců však pro uložení nejpřísnějšího trestu nebyly splněny zákonné podmínky. 

Šestadvacetiletý Kónya zasadil svému spoluvězni nejméně pět úderů do temene i obličeje. Zhmoždil mu mozek, způsobil mu tříštivé zlomeniny kostí a roztrhl mu oko. Muže zachránil okamžitý letecký transport do nemocnice a operace. Útok sice přežil, je ale nepohyblivý a téměř nevidomý. Jeho stav vyžaduje stálou ošetřovatelskou péči, soudy mu kvůli tomu přerušily výkon trestu. 

Kónya po napadení řekl policistům, že od rána potřeboval vyventilovat vnitřní napětí. Na pracovišti proto sebral kladivo, původně prý chtěl rozbít umyvadlo či mísu na toaletě. Potkal ale jiného odsouzeného, se kterým podle vlastních slov nikdy neměl konflikt. Přesto na něj zaútočil, čímž se uklidnil. Poté odešel za dozorcem, kterému oznámil, že nejspíš zabil spoluvězně. 

Muž se hájil tím, že mu vězeňský lékař vysadil dlouhodobě užívané léky na uklidnění. V minulosti byl opakovaně trestaný, od svých 18 let strávil mimo vězení 60 dnů. Otčíma zavraždil v roce 2009 kladivem a sekerou dva měsíce po propuštění na svobodu. 

Podle rozsudku musí Kónya uhradit napadenému téměř 500.000 korun, další milion korun má zaplatit zdravotní pojišťovně.

babana ( 10. června 2015 16:04 )

Na jisté uzavřené diskusi, kde se "setkává" personál VS ČR, napsal jeden bachař dost věcnou poznámku: "Co kdyby tenhle zasranec třeba v eskortní cele (Pozn: kde se shromažďují různí vězni při převážení a rozvozu do věznic a soudy) takhle zmasakroval chlapa, co sedí za nedbalku??? (Nedbalostní trestný čin na pár měsíců) Hmmmmmmmmm docela to vystihl.

salto ( 10. června 2015 15:56 )

Čech jako poleno, divné je že u ostatních cigošů není diskuse

babana ( 10. června 2015 15:42 )

Příslušníci VS ČR (bachaři) tak nějak drží při sobě. Odsouzení (vězni) sice méně, ale povětšinou také. Prostě ti jsou na jedné lodi a ti druzí na druhé. Stávají se "šarvátky" nejen mezi vězni, ale i bachaři se mezi sebou dokáží i servat - což má ale především příčiny v jejich "osobních" životech mimo věznici. Tento případ, kdy asi bez osobního sporu jeden vězeň napadne druhého tak drastickým způsobem, je z mého úhlu pohledu dost vyjímečným. Bitky nejsou vyjímkou, ale toto je dost vyjímečné, lze-li věřit tomu, že sám útočník neměl s obětí svého útoku spor a podobně, pak lze dojít k tomu, že "je dobře", že to udělal ve vězení, jelikož by nejspíš mohl učinit stejně a možná s těžším následkem na svobodě. Otázka ale je, zda skutečně to není "magor", který tak učinil po vysazení léků, jak uvádí, tedy zda vůbec tento tvor patří do vězení, kde nejen ohrožuje ostatní vězně, ale i personál věznic. MS ČR a GŘ VS by se měli reálně zamyslet nikoliv jen nad detencí, ale nad specializovaným zařízením VS ČR, kam by takové jedince měli umístit. Jsou hrozbou nejen pro ostatní vězně, ale i pro personál - vždyť mohl napadnout a zmrzačit i "bachaře" a je jedno, jak kdo bachaře vnímá.

havran2 ( 10. června 2015 15:26 )

MĚLI MU DÁT KRUMPÁČEM DO HLAVY,ABY SE VYVENTILOVAL!!!

Zobrazit celou diskusi