Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Obchod s lidmi podle ISIS: Žena stojí míň než krabička cigaret!

ISIS prodává zajatkyně na trzích.
ISIS prodává zajatkyně na trzích.  (Autor: Reprofoto Live Leak)
Autor: ČTK ljš - 
9. června 2015
19:38

S ženami zachází jako s dobytkem! Bojovníci Islámského státu (IS) zajatkyně prodávají na trzích za „méně, než kolik stojí balíček cigaret“.

Zmocněnkyně OSN pro sexuální násilí Zainab Banguraová, která v uplynulých měsících navštívila Sýrii a Irák, už dříve řekla, že s ženami zajatými islamisty se zachází „jako s dobytkem“. Zajatkyně se musí svlékat donaha a jsou posílány do oblastí pod kontrolou IS. „A právě tak (IS) láká mladé muže. Máme pro tebe ženy, už čekají. Máme panny, které si můžete vzít,“ řekla v pondělí Banguraová deníku The Independent.

Záběry z iráckého Mosulu, které potají natočil zpravodaj BBC a které byly dnes zveřejněny, též ukazují, že ženy se na územích ovládaných islamistickými milicemi musí podrobit přísným pravidlům.

„Slyšeli jsme o mužích, kteří byli zbičováni, protože si jejich ženy nevzaly rukavice. Rodičům jedné ženy bylo zakázáno řídit auto. Ti, kdo se vzbouří, jsou biti a ponižováni,“ říká žena jménem Hanaa. Ženy v Mosulu se podle ní musí oblékat do černého „od hlavy až k patě“. To představuje pro chudší rodiny, které mají třeba pět dcer, finanční problém.

Jednou prý Hanaa poprosila manžela, aby ji vzal ven. Bylo to poprvé od doby, kdy IS dobyl Mosul. Do oblíbené restaurace, kam chodili během zásnub, došla celá zahalená, ale jakmile byli uvnitř, manžel jí řekl, že už si může odhalit obličej, že v dosahu nikdo od IS není. „Ale hned přišel majitel podniku a prosil mého manžela, aby mi řekl, ať se zahalím. Bojovníci IS totiž podnikali neohlášené inspekce a manžel by mohl být zbičován, pokud by mne takto zahlédli“.

Záběry zpravodaje BBC se předávaly od domu k domu a nakonec se je podařilo propašovat z Mosulu. Je z nich také patrné, že IS konfiskuje domy náboženských menšin. Mnoho křesťanských čtvrtí je teď prázdných. V Mosulu přitom žilo 60 000 křesťanů, ale většina z nich utekla.

Klip ukazuje ničení svatyň i mešit, ve kterých byly hroby, což je podle IS neislámské. IS též argumentuje tím, že zničené mešity byly sídlem odpadlíků, a ne místem praktikování víry. Obyvatelé Mosulu mluví o krutých trestech pro toho, kdo nesouhlasí s radikální interpretací islámského práva. Život obyvatel města se změnil k nepoznání, je nedostatek pohonných hmot, město je špinavé, neboť popeláři přestali odvážet odpadky, výstavba se zastavila a školy jsou většinou zavřené.

Islámský stát v posledních týdnech dobyl další území v Sýrii i Iráku. Americký prezident Barack Obama na summitu G7 v Bavorsku přiznal, že Spojené státy a jejich spojenci dosud nemají kompletní strategii výcviku irácké armády. Američané se zhruba před rokem začali do Iráku vracet, aby pomáhali tamním bezpečnostním silám v boji proti IS. V oblastech, kde s výcvikem pomáhali vojáci USA, bylo podle Obamy dosaženo „významného pokroku“. Jednotky, které nemají mezinárodní pomoc, jsou podle něj ale špatně vybavené a mají slabou bojovou morálku.

Zobrazit celou diskusi