První česká paterčata oslavila své druhé narozeniny 2. června a rodiče s nimi mají plné ruce práce. „Už nám různě lezou přes postýlky. Jsou to horolezci. Ráno nás budí, křičí mami a tati a pak jdou za námi a třeba nás šťouchají prstem do oka,“ smála se maminka Saša. 

I přesto, že neví, kam dřív skočit, napekla svým čtyřem chlapečkům a jedné holčičce dorty stejně jako loni. „Zase byli jako před rokem upatlaní od hlavy až k patě. Rovnou jsem musela dát děti do sprchy,“ řekla Kiňová.

Tu provází už delší dobu zdravotní problémy. V minulosti byla na operaci kýly a další zákroky ji ještě čekají. „Aby tatínek nepřišel o místo v práci, musel jít právě na ten rodičák,“ vysvětlila Kiňová.

Přesto nechtěla o finančních problémech prakticky mluvit. „Nechceme ze sebe dělat chudinky,“  pokrčila rameny na otázku, s kolika penězi musí vystačit.

S odpovědí ji však zastoupila Petra Dobiášová, žena která chodí do rodiny pravidelně vypomáhat. „Spočítala jsem, že na jednu osobu to je na jeden den 26 korun. S tím se musí nějak vyjít,“ řekla Dobiášová s tím, že se ještě najde pár lidí, kteří se snaží životní situaci rodině ulehčit. „Třeba nedávno nám někdo poslal 10 kilo cukru. Jsme za všechno naprosto vděční, i kdyby nám přišlo jedno kilo,“ řekla Kiňová.

Rodinné centrum v Milovicích, které rodinu zastupuje, kvůli finančním problémům před nedávnem zřídilo transparentní účet. Ten původní, který zařídil Klub dvojčat a vícerčat, byl kvůli neshodám s jeho šéfkou Klárou Vítkovou-Rulíkovou zrušen.

Fotogalerie
17 fotografií