Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemřel Horst Brandstätter: „Otec“ Playmobilu

Zemřel autor Playmobilu
 (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
8. června 2015
19:45

Ve věku 81 let zemřel Horst Brandstätter, který je považovaný za otce populárních umělohmotných postaviček Playmobil. Oznámila to dnes výrobce hraček Playmobil, firma Geobra Brandstätter.

Firma uvedla, že Brandstätter zemřel již 3. června. Žádné bližší informace však neposkytla, pouze uvedla, že zemřel po krátké nemoci.

Horst Brandstätter vstoupil na počátku 50. let do rodinné firmy, která vyráběla kovové hračky a vedli ji jeho strýcové. Zasloužil se o to, že firma začala vyrábět i z plastu. Během ropné krize, kdy prudce klesla výroba i prodej plastových výrobků kvůli ropné krizi, začal hledat nový směr. V té době hlavní designér firmy Hans Beck přišel s novou hračkou, panáčkem, který má pohyblivé ruce a nohy a otáčí hlavou, na jehož výrobu stačilo malé množství plastu. Brandstätter zavedl panáčky do výroby v roce 1974 pod značkou Playmobil. Hračky firmy se proslavily po celém světě a zachránily firmu před bankrotem. 

Společnost uvádí, že od zahájení výroby již vyrobila 2,8 miliardy figurek, včetně rytířů, kovbojů, zemědělských zvířat a dinosaurů. Po celém světě má více než 4000 zaměstnanců, napsaly agentury AP a DPA. 

Playmobil je jednou z mála firem, která výrobu nepřesunula do Asie. Kromě Německa má výrobní závody v České republice - v Dolních Dvorech na Chebsku, na Maltě a ve Španělsku. 

Jakýmsi příbuzným postaviček Playmobil je český Igráček. Německý designér Hans Beck nejprve se svým návrhem na figurky v Německu neuspěl, a nabídl ho tak svému kamarádovi, Jiřímu Kalinovi. Ten tyto figurky se svojí kolegyní Marií Krejchovou ve společnosti Igra upravil a v roce 1976 se na trhu objevila první postavička Igráčka - zedník. Hračka byla velmi oblíbená nejen v bývalém Československu, ale v celém východním bloku, kde nebyly k dostání původní postavičky Playmobil. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi