Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

KLDR hrozí další hladomory: Úrodu ohrožuje velké sucho, varuje OSN

Sucho panující v Severní Koreji by letos mohlo vážně ohrozit tamní úrodu a vést v této zemi k citelnému nedostatku jídla.
Sucho panující v Severní Koreji by letos mohlo vážně ohrozit tamní úrodu a vést v této zemi k citelnému nedostatku jídla.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
30. května 2015
16:59

Sucho panující v Severní Koreji by letos mohlo vážně ohrozit tamní úrodu a vést v této zemi k citelnému nedostatku jídla. Loňské srážky, které byly nejnižší za posledních 30 let, způsobily nedostatek vody v nádržích, a proto nyní hrozí neúroda.

"Může se stát, že budeme čelit nedostatku jídla nebo dokonce hladomoru," řekl v rozhovoru s agenturou Reuters to řekl tamní zástupce OSN Ghulam Isaczai. Varoval, že pokud sucho potrvá, situace v zemi by příští rok mohla být ještě horší.

"V tuto dobu je sezona sázení rýže. Normálně (zemědělci) zaplaví půdu téměř týden nebo dva dopředu. Ale letos, jak jsem viděl na vlastní oči, sázejí rýži do suché půdy. Takže slýcháme, že lidé začínají pěstovat kukuřici nebo obilí, které nevyžadují tolik vody," řekl Isaczai.

Někteří farmáři, potýkající se rovněž s nedostatkem paliva a vybavení, podle Isaczaie sázejí rýži do kbelíků s vodou. Nedostatek zemědělské infrastruktury, což jsou například i zavlažovací systémy, je prý viditelný zvlášť v pohraničí, kde suchá a tvrdá půda Severní Koreje navazuje na zelená pole v Číně.

V 90. letech zabil hladomor asi milion Severokorejců. Mnoho mezinárodních dárců teď ale podle Reuters není ochotno přispívat kvůli tomu, že Pchjongjang omezuje práci humanitárních pracovníků, a také kvůli mezinárodním obavám ohledně jaderných ambic KLDR. "Pomoc by ale neměla být zpolitizovaná," soudí Isaczai.

OSN sice poskytuje dodávky jídla školám a nemocnicím, ale nasytit skoro 25 milionů Severokorejců nedokáže. Zhruba sedmdesát procent obyvatel navíc už teď nemá zabezpečen dostatek jídla. "Jak to chce (vláda) řešit? Myslím, že natahuje ruku k některým zemím - k Číně, Indii a Rusku," poznamenal Isaczai.

Nedostatek vody způsobil nejen vysychání řek a potoků, ale také výpadky dodávek elektrické energie. Nejhorší situace byla v zimě, kdy místní vodní elektrárna čerpala rezervní vodu určenou na sezonu pěstování rýže. "Vláda mi potvrdila, že elektrárny pracují na 50 procent své kapacity. Mnoho jich je totiž závislých na vodě," uvedl představitel OSN.

Výpadky elektřiny v metropoli trvají osm i devět hodin denně. Stává se ale, že elektřina nejde celý den, takže v mnoha nemocnicích nemohou lékaři operovat.

Isaczai nicméně soudí, že nedostatek jídla nebude tak dramatický jako při předchozích velkých suchách, neboť obyvatelé jsou odolnější a pravděpodobně mají nějaké zásoby.

Nová pravidla pro obhospodařování půdy, umožňující provozovat farmy několikačlenným skupinám, navíc přinesla větší efektivitu, rodiny si mohou nechat zvířata a farmáři část úrody. "Ve venkovských oblastech se navíc objevují malé trhy, kde lidé pomohou nakupovat i prodávat," upozornil Isaczai.

Někteří Severokorejci podle něj rovněž prodávají jídlo na ulicích, třeba vejce nebo jablka, takže rodiny mají kromě vládních potravinových přídělů i tato přilepšení.

 

zauber ( 31. května 2015 09:52 )

Pomáháme jiným blbům a navíc zločincům, tak proč bychom nepomohli soudruhům a soudružkám KLDR ?

sairait ( 30. května 2015 18:42 )

to sou nějaký mouchy?

tgbg ( 30. května 2015 18:17 )

Sucho Korejce neohrožuje, ale komunističtí darebáci.

vipasenysenator ( 30. května 2015 17:34 )

tubka.jentak.jen......NA HRAD!!!

datelobecny ( 30. května 2015 17:33 )

Přesně to samé mě napadlo, když už máme tu povinnost se postarat o zbytek světa, jak pravila Frederica Mogherini! Čub.ka švidravá!

Zobrazit celou diskusi