Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velká zpráva o kouření: Jak jsme na tom v rámci EU a jak seknout s drahým zlozvykem?

Jak se stát nekuřákem
Jak se stát nekuřákem  (Autor: Foto: scom, archiv Blesku)
Autor: Iva Dvořáková, ČTK - 
31. května 2015
08:35

Dnes je Světový den boje proti kouření. Moderní je přitom nekouřit. Ale u nás zatím tomuhle zlozvyku podléhají 2 miliony lidí. To znamená, že kouří téměř třetina obyvatel ve věku nad 15 let. Ve skupině mezi 15 a 18 lety kouří dokonce kolem 40 % mladých, spíše pak dívky! Jak jsme na tom v porovnání s Evropskou unií?

„Paradoxní je, že i mezi dospělými by si většina, zhruba 1,75 milionu kuřáků, přála raději nekouřit,“ říká Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku a předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Podle ní se každý rok pokusí skoncovat s kouřením asi milion lidí.

Čeští zákonodárci budou schvalovat návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, který chce zakázat kouření v restauracích i barech, kde se nepodává jídlo. To by mohlo mít vliv především na mladé kuřáky. Podle nedávno provedeného průzkumu kouří mladí v restauracích, barech, klubech a na diskotékách (64 %), ti příležitostní pak kouří jen v těchto zařízeních (73 %). Pravda, někteří by zákaz řešili tím, že by si cigaretu zapálili venku, ale část z nich by zákaz dovedl k tomu, že by kouření omezili nebo se mu vyhnuli úplně.

Cigarety jsou čím dál tím dražší. Pokud kouříte krabičku denně a ta stojí např. 84 Kč, měsíčně utratíte 2520 Kč, ročně 30 660 Kč a za dvacet let to dělá víc než 600 tisíc korun!

Jak se stát nekuřákem

1. Nejúčinnější je obrátit se na odborníky v protikuřáckých poradnách a šance stát se nekuřákem se zvýší až o 40 %.

2. Nikotinové náplasti, pastilky a žvýkačky vám dodají nikotin do těla. Cena se pohybuje od 400 Kč za týdenní kúru.

3. Inhalátory uspokojí psychickou závislost. Cena týdenní kúry se pohybuje kolem tisíce korun.

4. Moderní léky neobsahují nikotin, ale látku, která se váže místo nikotinu v mozku. Šance na nekouření je až 3x vyšší. Cena za měsíční dávku je asi 2 tisíce korun.

5. Elektronická cigareta zachovává kuřácký rituál. Neobsahuje oxid uhelnatý ani dehet. Ceny se pohybují už od 100 Kč do 2000 Kč.

Podle Eurobarometru kouřilo loni 26 % lidí

V Evropské unii v loňském roce kouřilo 26 % lidí, ukázal přitom průzkum Eurobarometr zveřejněný před Světovým dnem bez tabáku. Ve srovnání s údaji z roku 2012 je to pokles o dva procentní body. Největší snížení přitom statistici zaznamenali u věkové skupiny od 15 do 24 let. V roce 2012 kouřilo 29 % z nich, nyní už jen každý čtvrtý. Průměrný věk, kdy lidé v Evropě s kouřením začnou, ale spadá do tohoto rozmezí a stále je na úrovni 17,6 roku.

"Boj proti tabáku jsme ještě nevyhráli, zejména pokud jde o mladé," komentoval to v tiskové zprávě eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. Ve spotřebě tabáku jsou velké rozdíly mezi členskými zeměmi. Nejméně se kouří ve Švédsku (11 % kuřáků) a Finsku (19 %), nejvíce v Řecku (38 %) a Bulharsku (35 %). V České republice loni podle Eurobarometru kouřilo 25 % lidí, o čtyři procenta méně než o dva roky dříve.

Většina kuřáků se podle Eurobarometru se svým zlozvykem už pokusila přestat. V Česku i celé EU to bylo shodně 59 %. V odvykání jsou přitom úspěšnější lidé ze zemí na severu Evropy. Elektronické cigarety loni vyzkoušelo už 12 % občanů zemí EU, 67 % z nich prý proto, aby zkusili omezit kouření či kouřit úplně přestali. Povedlo se to však jen 14 % kuřáků elektronických cigaret. Nejčastěji lidé kouří "obyčejné" krabičkové cigarety (86 %), následované ručně balenými cigaretami (29 %).

Podle údajů Evropské komise je kouření nejčastější odvratitelnou příčinou úmrtí v Evropě a ročně si vyžádá asi 700.000 životů. EU se snaží používání tabákových výrobků omezit. Loni v dubnu přijatá směrnice určuje přísná pravidla pro výrobu, úpravu a prodej tabákových výrobků, které budou v členských státech platit od května příštího roku. Vztahuje se na cigarety, tabák k ručnímu balení, dýmkový tabák, doutníky, ale třeba také na elektronické cigarety a bylinné výrobky určené ke kouření. Zakazuje například charakteristické příchutě či zavádí povinnost, aby zdravotní varování pokrývala 65 procent přední i zadní strany cigaretových krabiček.

aluman ( 31. května 2015 13:16 )

Lidé nedovolte takové omezování osobní svobody. Teď je to sice ve fázi, kdy se to některým může líbit, zdát správné, jenže tím to neskončí. Když bez reptání přijmeme omezování osobní svobody určité skupiny lidí, bude to pokračovat a dojde na každého, opakovaně, půjde to dál a dál až se vrátíme na úroveň nevolníků.

hobis ( 31. května 2015 12:39 )

Za chvíli nám zakážou v restauraci jíst vepřové koleno, protože bude vedle sedět vegetarián s dítětem a ten se přeci nebude koukat na to jak někdo vedle jí něco nezdravého a voňavého. Co kdyby to jeho dítě chtělo začít jíst masíčko. A to vepřové koleno si dá určitě i nekuřák a myslím, že zdravotní pojišťovny platí víc za onemocnění z obezity než za kuřáky. Přestat kouřit, přestat pít, přestat jíst a jenom chodit do práce aby Ti nahoře měli víc. Mějte se jdu makat do své kuřácké hospody a už se těším na pivko a na koleno.

ivuska1 ( 31. května 2015 12:11 )

Jdete uz nekam s pronasledovanim kuraku. Ja kurak nejsem ale vadi mi buzerace cloveka !!! Vsechny vlady na svete podporuji koureni a firmy na vyrobu cigaret !!!! Proc neukonci vyrobu cigaret a neuzavrou vsechny tabakove firmy ???? Maji z toho PRACHY . Takovy kurak, kdyz skonci v nemocnici , tak ma lecbu predplacenou . Kuraci plati do statnich kas velke dane pri zakoupeni cigaret. Z jejich dani je placene leceni pro nekuraky !!!! Koureni neni tak skodlive, jako napr. vypary splodin z aut, ruznych fabric atd. To vam nevadi ??? V nasi repubice je plno lidi na hrane chudoby a to vam nevadi ???? Zabyvate se sikanovnim kuraku misto aby jste resili opravdove probemy !!!!!!!

dsmann ( 31. května 2015 11:51 )

Naopak, když ty dostaneš rakovinu, tvojí léčbu platěj kuřáci a ta je pekelně drahá. Kromě rakoviny plic, kde je to 1:1, trpí rakovinou převážně nekuřáci. Za rakovinou je oproti jiným skutečnostem kouření pouze v zanedbatelném postavení. Jsem nekuřák s přístupem k informacím a té umělé protikuřácké kampani, sloužící pro zamaskování skutečnosti, se pomalu přestávám smát, jelikož její lživost a absurdita začíná nabírat monstrózních rozměrů a to jak něco takového mohou lidé brát vážně svědčí o mozkové degeneraci lidstva.

dsmann ( 31. května 2015 11:41 )

Zobrazit celou diskusi