Knihovna v Horní Bříze nebyla bezpečná. Kvůli bezplatnému internetu sem chodila různá individua, která žijí na dvou zdejších ubytovnách.

„Vedle knihovny je hned hospoda, takže jich k Hance chodila spousta. Byli mezi nimi feťáci, opilci a asociálové. Ona se jich bála,“ říká kamarádka mrtvé Hany B.

S Hankou se znaly už od základní školy. „Byla to fajn holka," říká smutně. A co říká tomu, že údajný vrah skončil v blázinci? „Nedovedu si představit, že by nebyl potrestán. To nemůže být pravda,“ kroutí hlavou.

Hanku (†27) v pondělí po poledni přepadl v práci Vlastislav A. (29). Nejprve ji donutil zavolat do televize a poté ji bodl do zad a utekl. Knihovnice, která údajně čekala dítě, zraněním na místě podlehla. Zhruba po půl hodině byl Vlastislav A. zadržen policií, jenže místo ve vazbě skončil na psychiatrii, kde byl již v minulosti léčen.

Případ se tak až příliš podobá tragédii ze Žďáru nad Sázavou, kdy Barbora Orlová (26) vnikla do školy a ubodala zde mladíka Petra Vejvodu (†16), či masakru v Uherském Brodě, kdy pachatel Zdeněk K. (†63), který měl i přes psychické problémy stále zbrojní pas, zastřelil osm lidí a posléze si vzal život.

Fotogalerie
8 fotografií